Stor interesse for Jostein Gaarders nye barnebok

Solgt til flere land før lanseringen i Norge.

FILOSOFISK BILDEBOK: I samarbeid med illustratøren Akin Düzakin har Jostein Gaarder laget en ny, filosofisk bildebok for barn. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FILOSOFISK BILDEBOK: I samarbeid med illustratøren Akin Düzakin har Jostein Gaarder laget en ny, filosofisk bildebok for barn. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Les anmeldelsen av «Det spørs» her.

(Dagbladet): 20 år etter «Sofies verden» er Jostein Gaarder fortsatt et svært ettertraktet navn blant internasjonale barnebokforleggere. Denne uka ble ble hans nye filosofiske bildebok, laget i samarbeid med illustratør Akin Düzakin, lansert på verdens største barnebokmesse i Bologna i Italia. Den er ennå ikke sluppet offisielt i Norge, men er allerede solgt til flere land.

- Det gjør meg veldig glad. Jeg tar ingenting for gitt, særlig ikke når det dreier seg om en liten bildebok, sier Jostein Gaarder til Dagbladet.

60 språk
Forlag fra Spania, Tyskland og Hellas har alt kjøpt boka, mens mange andre har varslet at de vil komme med bud når bokmessa er over, forteller Eva Kuløy, rettighetsredaktør i Aschehoug.

- Interessen har vært kjempestor. Alle forlagene vi har vist den til er positive, sier hun.

ILLUSTRATØR: Akin Düzakin er en av norges mest prisbelønte barnebokillustratører. Nå har han laget filosofibok sammen med Jostein Gaarder.
 
FOTO: LARS EIVIND BONES
ILLUSTRATØR: Akin Düzakin er en av norges mest prisbelønte barnebokillustratører. Nå har han laget filosofibok sammen med Jostein Gaarder. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

Jostein Gaarders tidligere bøker er oversatt til 60 ulike språk. Aller mest kjent er han for romanen «Sofies verden», som kom ut for 21 år siden og er solgt i 40 millioner eksemplarer på verdensbasis. Foreløpig.

- Gaarders brasilianske forlag har sagt at de vil gi bud på den nye boka. Samtidig fortalte de at «Sofies verden» nå er bare 20 000 eksemplarer fra å ha solgt én million i Brasil. I den anledning vil de nyoversette boka, forteller Kuløy.

Store spørsmål
Den nye boka til Gaarder og Düzakin retter seg mot et langt yngre publikum. Men også her ligger filosofien i bunn. Teksten i «Det spørs» er utelukkende spørsmål, fra veldig store til nokså små.

- I forbindelse med de andre bøkene mine, har jeg reist mye rundt i verden og møtt ulike mennesker. Ofte har jeg stått ved en tavle og spurt: Hva er det viktigste spørsmålet dere stiller dere? Det har slått meg at jeg får omtrent de samme svarene i Japan som på Lillehammer: Finnes det en gud? Hvor kommer verden fra? Finnes det liv i universet? Jeg har lenge tenkt at jeg har lyst til å lage en bok som bare består av disse spørsmålene, sier Gaarder.

Målet var å finne spørsmål som barn kunne svare like godt på som eksperter.

BILDEFORTELLING: Illustrasjonene i bildeboka danner sin egen fortelling.
BILDEFORTELLING: Illustrasjonene i bildeboka danner sin egen fortelling. Vis mer

- Kanskje er dette spørsmål barn grunner oftere på enn voksne. Etterhvert som vi vokser opp, blir livet en vane. Og kanskje blir man flaue over å snakke om noe så barnslig som for eksempel drømmer, sier han.

Et annet mål var at både tekst og illustrasjoner skulle kunne stå på egne ben, og samtidig utfylle hverandre. Akin Düzakin har laget en bildefortelling som forteller en egen historie.

- Når bildebøker oversettes, ønsker de utenlandske forlagene ofte å lage sine egne illustrasjoner. Men her har ennå ingen ment noe annet enn at tekst og bilder hører sammen, sier han.