Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stor interesse for Tungtvannsaksjonen

Jens-Anton Poulssons krigsminner selger unna. Se bestselgerne på Boklista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jens-Anton Poulsson har skrevet dokumentarboka «Tungtvannssabotasjen» om den berømte aksjonen på Vemork ved Rjukan natt til 28. februar 1943.

- Etter mitt skjønn er dette den beste boka som er skrevet om dette dramatiske kapittel i norsk krigshistorie, sier Gunnar Sønsteby om boka som nå debuterer på tredjeplass på lista for generell litteratur.

Tett innpå

Poulsson, født i 1918, var med i Kompani Linge og en av lederne for sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork. Boka er basert på hans dagboknotater fra ventetida på Hardangervidda.

- Man kommer tett innpå ham, forteller Jan Hervig, som har vært Poulssons redaktør, til Dagbladet.no.

I boka kan man lese om kulde og sult, men også kameratskapet mellom de fem karene i kompaniet. Arnfinn Moland, direktør på Hjemmefrontsmuseet, har skrevet forord til boka som også inneholder bilder og kart.

Bokas førsteopplag på 5000 eksemplarer er bestilt ut fra forlaget, og 6000 nye eksemplarer er bestilt.

Sovjetspion

POPULÆR BOK: Jens-Anton Poulsson, født i 1918, har nå gitt ut «Tungtvannssabotasjen»,  en lengre versjon av det som skjedde i tida fram til tungtvannssabotasjen på Rjukan under andre verdenskrig. Foto: ORION FORLAG
POPULÆR BOK: Jens-Anton Poulsson, født i 1918, har nå gitt ut «Tungtvannssabotasjen», en lengre versjon av det som skjedde i tida fram til tungtvannssabotasjen på Rjukan under andre verdenskrig. Foto: ORION FORLAG Vis mer

Samme uke dukker Bjørn Kjos\' spionroman fra andre verdenskrig «Murmanskaffæren» opp på lista for skjønnlitteratur.

Den handler også fra andre verdenskrig, der hovedpersonen etter en sabotasjeaksjon blir tatt vare på av folk i Murmansk. Og i neste omgang sovjetisk spion i Norge.

Boka debuterer på 13. plass, samme uke som Gunnar Staalesens nye krim «Dødens drabanter» klatrer opp til tredjeplass på lista, slått av stabile Anne Karin Elstads «Hjem» og Frode Øverlis «Pondus 6».

Anne B. Ragdes «Eremittkrepsene» - som nå har vært på lista i ett år og én uke - den anonyme forfatterens «Kongepudler», og Paulo Coelhos «Pilegrimsreisen».

POULSSON UNDER KRIGEN: Kong Haakon og kronprins Olav inspiserer Kompani Linge i Skottland. Her er det forskjellige våpen som forevises. Løytnant Poulsson i midten forklarer.
I AKSJON: Trening i Skottland før Sunshineoperasjonen. Fra venstre: Arne Kjelstrup, Norman Lind, Jens-Anton Poulsson, Leif Tronstad.