JUBEL:   Om lag 4000 mennesker i bluesteltet på torget på Notodden får med seg jubelen da USA-baserte Christoffer «Kid» Andersen fra Bamble i Telemark skjønner at han er årets bluesprisvinner. Elvin Bishop applauderer. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
JUBEL: Om lag 4000 mennesker i bluesteltet på torget på Notodden får med seg jubelen da USA-baserte Christoffer «Kid» Andersen fra Bamble i Telemark skjønner at han er årets bluesprisvinner. Elvin Bishop applauderer. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/DagbladetVis mer

Stor jubel for stor Kid

Christoffer «Kid» Lund Andersen fikk Notoddens bluespris.

NOTODDEN (Dagbladet): Hva er det de putter i drikkevannet i Bamble? Ved siste telling hadde kommunen 9959 innbyggere. To av dem er innehaver av Notodden Blues Festivals pris, som er blitt delt ut siden 1991: Vidar Busk fra Langesund i 1997 og nå Christoffer Lund Andersen (31), bedre kjent som Kid, fra Herre. I tillegg fikk Kåre Virud fra nabokommunen Skien prisen i 1996.

Han hadde nok en anelse etter hvert som hans bravader ble deklamert fra scenen, men ble en smule utålmodig der han satt på scenen etter å ha spilt med Elvin Bishop, og forkynte «Hvem er'e a?».

Selvfølgelig var det Kid, som fikk overrakt prisen til øredøvende jubel etter at kulturminister Anniken Huitfeldt hadde åpnet festivalen i går kveld.

Til USA Kid reiste til USA som 21-åring, etter «læretida» i husbandet på Muddy Waters i Oslo, og kom aldri tilbake. Der har han spilt med størrelser som Terry Hanck i tre år, Charlie Musselwhite i fem år og i Rick Estrin & The Nightcats i tre år — ved siden av soloplater og produsentjobber for andre i eget studio i San Jose, California. 

Han takket først og fremst foreldrene ca tre ganger, mens Morten Omlid ble takket ca to ganger. Fra han var 12 til 14 ble han kjørt av faren mellom Bamble og Notodden én gang i uka for å lære av gitarist Omlid. Det er en tre-fire timers biltur tur-retur.

- Hadde det ikke vært for ham hadde jeg sikkert spilt rock'n'roll og tjent en drøss med penger, sier Kid og flirer.

- Jeg har tenkt på hva jeg skal si om det skulle skje en gang at jeg vant prisen, men nå har jeg glemt det meste, legger han til.

Drømte om Kiss Og drømmer har han alltid hatt.
- Da jeg var ung var drømmen å spille i Kiss, sier Kid. Men det er dette jeg har håpet mest på, som et realistisk mål, sier Kid og ber pent:

- Få med at jeg spiller på hjemmebane på Lundetangen pub i Skien onsdag. Jeg prøver alltid å få gjort en spillejobb der når jeg er hjemme, sier Kid.

Med Elvin Bishop spilte Kid en låt Bishop skrev etter 11. september 2001 — som dessverre passer altfor godt her også nå: «What The Hell Is Going On?».

TO VINNERE: Bluesprisvinner Christoffer «Kid» Lund Andersen (t.v.) gratuleres av Vidar Busk, begge fra Bamble i Telemark. Busk fikk prisen i 1997. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
TO VINNERE: Bluesprisvinner Christoffer «Kid» Lund Andersen (t.v.) gratuleres av Vidar Busk, begge fra Bamble i Telemark. Busk fikk prisen i 1997. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

Det spørsmålet kommer til å surre i hodet til kulturminister Anniken Huitfeldt lenge, etter de uvirkelige dagene Norge har gjennomlevd. Hun kom seg med et postfly fra Moldejazz og var sammen med foreldre på Sundvolden hotell som ikke fikk hjem sine fra Utøya den første natta. Hun var sammen med dem da de fikk vite omfanget.

- Det er den verste natta jeg har hatt, sier Huitfeldt, som siterte Jimi Hendrix i sin åpningstale: «Blues er lett å spille og hardt å føle».

- Den beste bluesen er skapt av den største smerte og den største glede, sier Huitfeldt videre.

Ett minutts stillhet Festivalen ble innledet med ett minutts stillhet og en sang tilegnet ofrene for terrorangrepene, «Ild og vann» med Kåre Virud.

For Huitfeldt er kontrastene store. I dag skal hun i to begravelser, mens bluesfolket på Notodden lytter til musikk som kommer fra dypt inne i sjelen.

Den kan ikke bøte på noe, men den kan trøste.

 TAKKER FAMILIEN: Bluesprisvinner Kid Andersen med foreldrene Anne og Ragnvald, som fyller henholdsvis 65 og 60 år 21. august og kona Lisa Leuschner Andersen. Han takker dem for at han er der han er i dag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
TAKKER FAMILIEN: Bluesprisvinner Kid Andersen med foreldrene Anne og Ragnvald, som fyller henholdsvis 65 og 60 år 21. august og kona Lisa Leuschner Andersen. Han takker dem for at han er der han er i dag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer