Stor komiker med små fakter

Varm komedie om en mann uten land.

FILM: Det er et sted fullt av forventninger, nervøsitet og rastløshet, ikke et hjem (selv ikke Kjell Opseth ville vel bodd på Gardermoen). Det eneste fornuftige man kan gjøre i en terminal er å shoppe, som en politimann i filmen sier. Men det finnes andre muligheter, noe helten i Steven Spielbergs nye komedie viser.

Tom Hanks hadde en stor rolle i Spielbergs forrige film, «Catch Me If You Can», men i «Terminalen» får han utfolde seg som stor komiker med små fakter.

Uten gyldig pass

Viktor Naborski er en mann uten gyldig pass og med «små engelsk», som han ville sagt. Mens han satt på flyet fra Krakozia, er hjemlandet blitt rystet av en blodig revolusjon, og Viktor kan verken dra tilbake eller komme inn i USA. Den ambisiøse regelrytteren Dixon (Stanley Tucci) sender Viktor ut i en uviss skjebne på utenlandsterminalen på J.F.K.-flyplassen i New York.

Spielberg kjøpte filmrettighetene til historien om Merhan Nasseri, som har bodd på Charles de Gaulle i Paris siden 1988. Men Hollywood-Spielberg gir oss ikke en problematiserende film om en statsløs mann. I stedet byr han oss et eventyr om det mulige og umulige livet på innsida av et flyplassamfunn.

Opportunist

Viktor er ikke en mann som bukker under for motgang, han har lært seg å utnytte de mulighetene som gir seg.

Han er opportunist med positivt fortegn, en mann med et oppdrag (som sakte, men sikkert avdekkes for oss). For Dixon er denne tiltakslysten frustrerende - han tilbyr Viktor veier ut fra J.F.K., men selv en mann på en terminal har sin pris.

Spielberg og hans forfattere har utstyrt «Terminalen» med et rikt persongalleri, viktigst her er selvsagt Catherine Zeta-Jones\' rolle som flyvertinnen Amelia Walker, preget av ulykkelige forhold til gifte menn. Vaktmesteren Gupta (Kumar Pallanatucci) morer seg med å lage glatte gulv, mens cateringsjåføren Enrique (Diego Luna) er dypt forelsket i passkontrolløren Torres (Zoe Saldana), og får Viktors språklig utfordrende assistanse.

En god og varmende film, men fra Spielberg og Hanks ville alt annet vært en skuffelse.