Stor krim

En ung jente med flerfoldige vinternetter på baken forsvinner fra en fest. Dagen etter blir hun funnet drept. Har motivet for drapet noe med fortida hennes å gjøre?

I sin nye roman viderefører Kjell Ola Dahl et av grunntemaene fra sin forrige bok, «Siste skygge av tvil», men han benytter en annen form for å kartlegge de nære sfærers ondskap.

Politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich skreller bort løgnlag på løgnlag for å finne inn til sannheten, eller i det minste en tilfredsstillende forklaring på udåden som er blitt begått.

«En liten gyllen ring» er en klassisk politiroman med ellroyske anstrøk i intrigen. En ugjerning begått i dag viser seg å ha forgreininger tilbake til et drap som fant sted for tjue år siden. Romanen er en studie i tålmodighet. Førstebetjent Gunnarstranda spionerer distansert på livet, mens Frølich foretrekker å bringe etterforskningen inn på kloss hold, å gå i clinch med saken.

Iakttaker

Kjell Ola Dahl er en illusjonsløs iakttaker, en tålmodig utforsker av mennesket som individ. Styrken i hans romaner ligger først og fremst i måten han utnytter en populærkulturell form til å utforske grunnleggende drifter på. Alle hans bøker handler om å se - om å trenge inn i et miljø eller et menneske.

Forbrytelsen er bare en katalysator, noe som setter den ytre handlingen i gang.

«En liten gyllen ring» er befriende tilbakeholden når det gjelder ytre dramatikk. Forbrytelsene som begås står i troverdig forhold til miljøet romanen utspiller seg i, den er stramt oppbygd og handlingen drives fram av konsise episoder som veksler mellom avhør, feltarbeid og bearbeiding av fakta. Miljøskildringene er holdt på et minimum, og Dahl kjører med stramme språklige tøyler. Resultatet er en krimroman som hviler fint i kraften av sitt eget uttrykk; en nødtørftig krimpoesi med en helt egen klangbunn.

Modig

Innledningen er et modig grep fra Dahls side. Den er kanskje ikke det mest fristende agnet, for å si det slik, men til gjengjeld sitter kroken desto djupere når leseren napper. Trekk for vakling mellom bruken av en-ending og a-ending i en scene og en liten glipp i forbindelse med en opplysning politiet umulig kan ha fått, er å regne for rene proforma innvendinger mot nok en overlegen krim fra Kjell Ola Dahls hånd.

Så nå er det bare å håpe at alle som går mann av godstolen hver gang en av våre nordiske merkevareforfattere leverer nok et forutsigelig spenningsprodukt, gir «En liten gyllen ring» den oppmerksomheten den er verdt. Slik vil de skaffe seg selv en sann krimopplevelse og romanen de salgstall den fortjener.