OLJEVENNER: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg på Norsk olje & gass årskonferanse på Chatau Neuf i fjor.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OLJEVENNER: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg på Norsk olje & gass årskonferanse på Chatau Neuf i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Stor oljefeighet

Det er på tide at de store partiene tar oljenæringas klimaavtrykk på alvor, og flytter fokus mot det vi skal leve av i Norge i framtida.

Meninger

En meningsmåling utført av Ipsos MMI for denne avisa kunne i går avsløre at selv i oljeavhengige Norge er det vilje til å begrense oljevirksomheten i klimaets tjeneste. 44 prosent av de spurte svarte ja på spørsmålet «Er du villig til å begrense norsk oljevirksomhet for å begrense utslipp?», mens 42 prosent svarte nei.

Selv ikke på oljenæringens hjemmebane, Vestlandet, er motstanden mot å la olje ligge overveldende. I den eneste landsdelen med flertall for full fart i oljeutvinningen mener hele 39 prosent at klima er grunn god nok til å begrense virksomheten.

Til tross for at ideen om å begrense oljevirksomheten for å kutte klimagassutslipp nå har nådd ut til 44 prosent av befolkningen, har den ikke den samme innflytelsen på våre største partier. Når framtida for norsk oljevirksomhet blir tema, lyder både Høyre, Arbeiderpartiet og Frp som ekko av oljelobbyens talepunkter.

Ikke engang i Lofoten, Vesterålen og Senja, hvor målingene lenge har vist en tydelig folkelig motstand, er det aktuelt for de store partiene å legge bånd på oljevirksomheten.

Mens Høyre og Frp vil konsekvensutrede hele området, har Arbeiderpartiet nå begrenset seg til å ville konsekvensutrede alle områdene hvor det er realistisk å finne særlige forekomster av olje- og gass. Ifølge en meningsmåling utført for Aftenposten tidligere i år er det kun 34 prosent som deler dette standpunktet.

Dette er en feig og defensiv holdning fra Norges statsbærende partier. Framfor å lytte til folket og klimaforskningen som viser lite rom for norsk olje og gass i verdens karbonbudsjett, forsøker en å gladgjøre Norges mektigste næring.

Oljenæringa er langt fra vår eneste næring, noe som ble illustrert i gårsdagens Klassekampen. Der slår tidligere arbeidsminister for Frp, Robert Eriksson, fast at konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja må stanses. Eriksson har blitt direktør for Norske Sjømatbedrifters Landsforening, og har fått sin egen næring å kjempe for.

Som Eriksson sier, står norsk oljenæring i konflikt med fiskeriinteresser langs kysten, slik den også står i konflikt med naturinteresser og internasjonal klimapolitikk. I framtida er heller ikke oljenæringas lønnsomhet garantert, i ei tid med rask energiomstilling. Derfor er det på tide at de store partiene tar oljenæringas klimaavtrykk på alvor, og flytter fokus mot det vi skal leve av i Norge i framtida.