TIERNEY SUTTON: Den amerikanske sangeren Tierney Sutton under konserten i Smeltehytta ved Kongsberg Jazzfestival i 2008. Hennes og bandets nye album, «American Road» gjør ønsket om et returbesøk aktuelt. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET
TIERNEY SUTTON: Den amerikanske sangeren Tierney Sutton under konserten i Smeltehytta ved Kongsberg Jazzfestival i 2008. Hennes og bandets nye album, «American Road» gjør ønsket om et returbesøk aktuelt. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADETVis mer

Stor sanger, briljante band

Solide album fra The Tierney Sutton Band, Friends & Neighbors og Circulasione Totale Orchestra.

ALBUM: Toppscore i Down Beat og førstesida på Jazz Times: Med «American Road» later endelig The Tierney Sutton Band til å få oppmerksomhet som fortjent.

Det skjer etter at den amerikanske sangeren og hennes kvartett har jobbet sammen i snart 20 år og levert det ene albumet bedre enn det andre.

THE TIERNEY SUTTON BAND: En sanger og et band som bare blir bedre og bedre.
THE TIERNEY SUTTON BAND: En sanger og et band som bare blir bedre og bedre. Vis mer

I likhet med bandets tre forrige album er «American Road» grammynominert (i to klasser) og byr på 12 amerikanske klassikere i kollektivets egne og oftere enn ei originale og nærgående arrangementer. Spennet strekker seg fra tradisjonelle låter som «Wayfaring Stranger» og «The Water Is Wide» via Gershwin- og Bernstein-standarder fra «Porgy and Bess» og «West Side Story» til poplåta «On Broadway» og «den alternative nasjonalsangen» «America The Beautiful».

Om noe, dirrer det av utsøkt tekst- og toneformidling hele veien.

«PhilaOslo»

Circulasione Totale Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Circulasione Totale/div. nettsteder

Se alle anmeldelser

I SITT 49. år har Sutton det aller meste på plass som jazzsanger. Tonetreffene er klokkereine, den rett nok ikke enorme stemmeprakten er smidig og kontrollert og hun synger med leken, men fjellstø rytmikk i sømløst samarbeid med et hypersamspilt band.

Pianisten Christian Jacobs forener nok en gang eleganse og robust tilnærming på utsøkt vis, og hele albumet er rett og slett en vegg-til-vegg-nytelse. Det er bare å håpe at The Tierney Sutton Bands Kongsberg-jobb i 2008 snart blir fulgt opp av flere konserter her til lands.

FRIENDS & NEIGHBORS: Frisk frijazzflørtende debut.
FRIENDS & NEIGHBORS: Frisk frijazzflørtende debut. Vis mer

MED klassisk kvintettbesetning — Thomas Johansson, trompet; André Roligheten, tenorsaksofon; Oscar Grönberg, piano; Jon Rune Strøm, kontrabass; Tollef Østvang, trommer — kommer Friends & Neighbors som en yngre, forrykende jazzlinjeutgave av Atomic med debutalbumet «No Beat Policy».

Uten helt å slippe taket i melodilinjer og faste rytmer, flørter bandet ganske intens med frijazzen, og navigerer friskt mellom små fanfareliknende forløp og fristrekk/soli i en musikk som også bærer et solid Ornette-ekko i seg.

«PhilaOslo»

Circulasione Totale Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Circulasione Totale/div. nettsteder

Se alle anmeldelser

Åtte originalkomposisjoner av Østvang (4), Roligheten (2), Johansson og Grönberg harves, pløyes og anrettes med stor vitalitet og ikke så lite vågemot, og nok en gang er det slående hvilke tekniske ferdigheter forholdsvis unge musikere ikke bare legger for dagen, men også nyttiggjør seg med sikker sans for den helheten som bare kan skapes kollektivt.

KOLLEKTIVT så det holder er også saksofonist Frode Gjerstads store og unike Circulasione Totale Orchestra, det internasjonalt bemannede frijazzensemblet som aldri slutter å overraske og imponere. Dobbeltalbumet «PhilaOslo» lever og låter opp til forventningene med sine to lange konsertstrekk fra Philadelphia og Nasjonal jazzscene i Oslo, og har et interessant poeng ved at gitaristen Anders Hana bare er med på oslokonserten.

CIRCULASIONE TOTALE ORCHESTRA: Stadig et ensemble i særklasse.
CIRCULASIONE TOTALE ORCHESTRA: Stadig et ensemble i særklasse. Vis mer

Hans elektriske tilstedeværelse gir bandet en mer kompromissløs, men også mer intens henvendelse, og gjør at philadelphiakonserten fra 2010 virker nesten lun i forhold til settet fra Oslo det påfølgende året.

Skjønt, med tre trommeslagere (Paal Nilssen-Love, Louis Moholo, Morten J. Olsen), to bassister (Nick Stephens og Per Zanussi (Oslo)/Ingebrigt Håker Flaten (Philadelphia) og støyerne Lasse Marhaug og John Hegre på laget i tillegg til blåsere og vibrafon, er det ikke akkurat lunhet som er CTOs varemerke. Men spesielt philadelphiaopptaket har noen «nede» partier der bandet opererer med andre farger og pulser enn dem det vanligvis forbindes med.

«PhilaOslo»

Circulasione Totale Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Circulasione Totale/div. nettsteder

Se alle anmeldelser

Dette varierte uttrykket gjør på ingen måte ensemblet mindre interessant. Snarere befester det Ciculasione Totale Orchestras posisjon som den kanskje livligste og mest fargesprakende planten i hele frijazzhagen.