Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stor skuespillerkunst

NRK1 sender mandag nok en engelsk kvalitetsfilm, Sir Richard Attenboroughs «Shadowlands» fra 1993. I motsetning til den romatiske komedien «Fire bryllup og en gravferd», som ble sendt sist mandag, er det denne gangen duket for en tåreperse av dimensjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Shadowlands» er Attenboroughs filmatisering av kjærlighetsforholdet mellom den britiske barnebokforfatteren, poeten og litteraturprofessoren C.S. Lewis (Anthony Hopkins) og den amerikanske forfatterinnen Joy Gresham (Debra Winger). Filmen bygger på et TV-drama av Bill Nicholson om virkelighetens C.S. Lewis og Joy Gresham.

C.S. Lewis (1898- 1963) var en suksessrik forfatter, i Norge kanskje mest kjent for sine eventyrbøker om Narnia. Joy Gresham (som egentlig het Davidman) var også lyriker og barnebokforfatter. Selv om filmen ikke er helt ærlig mot de historiske fakta er den - ifølge Davidmans sønn - i hvert fall ærlig om kjærlighetsforholdet mellom de to.

Brevveksling

Og det forholdet var i utgangspunktet ingen selvfølgelighet, for på overflaten kan de ikke ha hatt mye til felles. Hun var en bramfri, separert alenemor fra USA, mens han må ha vært hennes rake motsetning: Noen-og-femti år gammel, ungkar og gudsfryktig litteraturprofessor. I tillegg var han ikke så rent lite preget av de erkeengelske og «tørre» akademiske omgivelsene i Oxford.

Forholdet mellom C.S. Lewis og Joy Gresham starter med brevveksling. Gresham er begeistret for Lewis' barnebøker og skriver til ham. Etter to års brevveksling reiser hun til England for å besøke ham.

Enorm overgang

Den tilsynelatende følelseskalde Lewis må raskt innrømme overfor seg selv at han er bundet til henne. Men å vise det utad er en annen ting. Overgangen fra hans beskyttede akademiske tilværelse, hvor han er en autoritet, til et kjærlighetsforhold, som for ham er et følelsesmessig uutforsket grenseland, viser seg å være enorm.

Men lykken varer ikke evig. Joy diagnostiseres med langt framskreden beinkreft og C.S. Lewis' verden snus på hodet nok en gang. Og selv om professoren smertelig får erfare at det er langt mellom den ridderlige kjærligheten i litteraturen og i virkeligheten, er det først nå han virkelig blir kjent med sine egne følelser.

Oscar-nominert

Historien om C.S. Lewis og Joy Gresham har alt det som skal til for å kunne bli en overflatisk og sentimental tåreperse. Når den likevel ikke er blitt det, er det mye takket være de to hovedrolleinnehavernes glitrende prestasjoner (Debra Winger ble Oscar-nominert for sin rolle). Ikke dermed sagt at filmen ikke gir rikelige anledninger til å ta fram lommetørklærne.

Filmen ble da også godt mottatt av både kritikere og publikum. Dagbladets anmelder, som ga filmen terningkast fire, var spesielt begeistret for både Anthony Hopkins og Debra Winger. Deres innsats alene gjorde filmen severdig, men anmelderen bemerker også at den tidvis kan bli vel sentimental.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!