Stor ståhei for Aschehoug

- Jeg føler meg som ei pølse, sa forfatteren Øyvind Bergs da han fikk Aschehoug-prisen 1999 i går. - De fine ordene må ta slutt, alt har en ende, men pølsa har to. Derfor er dette ikke slutten for meg, sa Berg.

Aschehoug-hagen var smekkfull av kjendiser for siste gang i dette århundret.

Og litteraturkritikerlagets leder Trond Haugen delte ut 99-prisen foran de samme gamle, noen norske fittstimere og andre debutanter.

- Øyvind Berg er et konstant uromoment i norsk litteratur. Han skriver poesi som minner om total solformørkelse. Hvis leseren lar være å snu seg vekk, men heller ser, vil noe skje, sa Haugen.

Faenskap

Berg fikk gratulasjoner fra en glisende forlagsredaktør Torleiv Grue i :Kolon, og Norsk forfatterforenings formann Karsten Alnæs overrakte en solsikke.

- Prisen kommer på et passende tidspunkt. Jeg har hele tida laget faenskap, og det kommer jeg til å fortsette med - ja, det kommer til å bli verre, avsluttet prisvinneren.

Debutantene ble som vanlig hyllet på denne årets viktigste sammenstimling for Litteratur-Norge. En av dem, Thomas Hylland Eriksen, debuterer med å fjerne Norge fra kartet: Et fly på vei til Gardermoen må snu fordi Norge har forsvunnet. Året er 2002 og scenarioet er hentet fra Hylland Eriksens debutroman «Siste dagers heldige».

Selv betegner han boka som «en hinduistisk, polyfon idéroman i motvind».

- Dette er ikke en bok om sosialantropologi, her har jeg gjort et forsøk på noe helt annet. Egentlig har jeg skrevet denne boka mot meg selv, sier Hylland Eriksen.

Ti debutanter

Aschehoug presenterte i går sin svært fyldige høstliste. At lista inneholder kjente navn som Jostein Gaarder og Jan Kjærstad legger ikke noen demper på begivenheten. Sistnevnte kommer med romanen «Maya», mens Kjærstad avslutter trilogien om Jonas Wergeland med romanen «Oppdageren».

Merethe Lindstrøm kommer med ny novellesamling, «Jeg kjenner dette huset».

Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at lista rommer hele ti debutanter. Forlagsredaktør Trygve Åslund er fornøyd med tilstrømningen.

- Det er helt tilfeldig at vi fikk så mange i år, sier Åslund. Det ligger ikke noen ny litterærpolitisk linje til grunn, understreker han. Hver bok blir vurdert ut fra kvalitet.

- Men det er klart vi ønsker å være offensive, avslutter han.

ØYVIND BERG: Fikk årets Aschehoug-pris. Her flankert av William Nygaard og Karsten Alnæs.
A-HA - SE OG HØR: Thomas Giertsen blir oppmerksom på at Se og Hørs fotograf tar bilder. Det liker han dårlig.
KJENT OG KJÆR: Forfatter Jan KJærstad ser etter kjente.
ASCHEHOUGS NYE: William Nygaard og Trygve Åslund med åtte av årets ti debutanter.
POP: En musiker har sluppet gjennom litteratursosietetens nåløye og inn i hagen. Poppstjerne Bertine Zetlitz ser sannsynligvis stort på det.