Stor ståhei, ingen stjerner

A-kjendisene uteble, men showet var supert.

(Dagbladet.no): Ved midnatt var det duket for storslått premiere i Oslo på filmen «Klodenes Kamp» av Steven Spielberg med Tom Cruise i hovedrollen.

Utenfor Colosseum kino sto bilvrak stablet på hverandre, og heftig musikk og røyk ble akkopagnert med krigshissende rytmer fra dansere som slo på bilvrakene med koster og trommestikker.

Flere hundre skuelystne flokket seg rundt den røde løperen kjendisene skulle dandere.

Glissent

Filmdistributøren hadde slått på stortromma og invitert et kobbel med norske A-kjendiser. Hva som gikk galt vites ikke, men de dukket ikke opp, i hvertfall ikke i linsene til pressen som sto utenfor Colosseum.

Så i stedet for kommentarer fra annonserte kjendiser som Espen Eckbo, Fredrik Skavlan, Idol-stjerner og gruppa Briskeby, måtte Dagbladet.no lete godt etter kjentfolk lenger ned på popularitetsskalaen.

Spielbergs tredje

Romanen «War of the Worlds», som filmen er basert på, ble skrevet av H.G. Wells og utgitt allerede i 1898, for mer enn 100 år siden. Boka la grunnlaget for en litterær tradisjon om vesener fra fremmede planeter som invaderer jorda. Mange slike bøker er blitt filmatisert, blant annet denne historien i en Oscar-belønnet film fra 1953.

HØYT OG LAVT: Med opprevne skjorter hoppet dansere rundt på rykende bilvrak, som det er mye av i filmen «Klodenes Kamp». Foto: EIRIK HELLAND URKE
HØYT OG LAVT: Med opprevne skjorter hoppet dansere rundt på rykende bilvrak, som det er mye av i filmen «Klodenes Kamp». Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

Regissør av «Klodenes kamp», Steven Spielberg, har før lagd filmer om vennligsinnede besøkende fra verdensrommet _ «ET» og «Nærkontakt av tredje grad». I denne nye filmen hans, oppdatert til 2005-perspektiv, er gjestene alt annet enn vennligsinnet.

Tror, tror ikke

- Jeg var ikke så glad i science fiction når jeg var yngre, men jeg har fått sansen for det de senere årene, sier Idol-smøresanger Erik Flaa.

- Tror du det finnes noen andre der ute som en dag besøker oss?

- Nei, kommer det raskt fra Flaa.

En som tror det er flere der ute i verdensrommet er Cæsar-stjernen Ingrid J. Nordby, kjent som Benedicte i tv-serien.

- Selvfølgelig er det noen der ute. Man kan da ikke tro noe annet, sier hun.

Orji Okoroafor, fra den første Idol-runden i 2003, elsker sci-fi-filmer.

- Da kan jeg leve ut fantasiene jeg skulle ønske eksisterte. Noen ganger er tilværelsen litt treg her på jorda.

Mer fart i London

Nattens snikpremiere på Colosseum, nøyaktig ett minutt over midnatt, gikk altså for seg uten stjerner fra filmen, og uten skandaler av noe slag.

Verdenspremieren i London forrige helg derimot, hadde begge deler. Tom Cruise ble på vei inn i kinosalen overfalt av en vannsprutende mann utkledt som journalist. En rasende og oppskjørtet Cruise kalte gjentatte ganger den falske journalisten for en dust. Fire menn ble arrestert etter opptrinnet.

Trebente krigsmaskiner

I «War of the Worlds», «Klodenes kamp» på norsk, spiller Tom Cruise den ikke altfor vellykkede fraskilte barnefaren og havnearbeideren Ray Ferrier.

Like etter at Rays eks-kone Mary Ann (Miranda Otto) har levert tenåringssønnen Robbie (Justin Chatwin) og lillesøsteren Rachel (Dakota Fanning) på et sjeldent helgebesøk, oppstår det helt uventet en elektrisk storm like ved huset.

I et veikryss like ved får Ray se utrolige ting som skal komme til å forandre livene deres for alltid. En gigantisk, tårnende krigsmaskin på tre ben braser opp fra dypt under gatene og sprer ild over alt i nærheten. Det som skulle vært en vanlig dag blir plutselig det første angrepet i et katastrofalt raid som fremmede vesener gjennomfører mot jorda.

Ray og barna flykter ut av byen i håp om å unnslippe. Overalt rundt dem er mennesker på flukt fra de trebente fra verdensrommet. Men ingen finner skjul for de nådeløse inntrengerne. Rays ubendige vilje til å beskytte sine nærmeste blir familiens siste håp.

Sensasjonell 11-åring

Australske Miranda Otto, mest kjent for sin rolle som modige Eowyn i «Ringenes herre»-filmene, spiller Cruises fraskilte kone i filmen. Tim Robbins er en annen kjent rolleinnehaver.

Men den kanskje mest sensasjonelle aktøren er 11 år gamle Dakota Fanning, som ble skuespiller allerede som femåring. Hun har spilt mot mange store stjerner, blant annet Robert DeNiro, som hun bare omtaler som Bob. I forbindelse med innspillingen av «Klodenes kamp» sa vesle Dakota:

- Det er en ære å jobbe med dem. Jeg kan knapt fatte at jeg blir regissert av Steven og får jobbe med Tom og Tim og alle.

ELSKER SCI-FI Idol-sanger Orji Okoroafor hadde tatt med seg en god venninne, men noe mer ville han ikke si om den saken. Sci-Fi er hans favorittsjanger på kino.
TAR OPP KAMPEN: Tom Cruise er helten sammen med Tim Robbins og 11 år gamle Dakota Fanning.
FLAA PÅ KINO: Idol-finalist Erik Flaa bor i Bærum og tok med seg to kompiser på premieren i natt. Selv tror han vi er alene i universet.
TOK MED VENN: Cæsar-stjerne Ingrid J. Nordby tok med seg Thomas Håkonsen. Begge elsker Sci-Fi og gledet seg til nattens premiere på «Klodenes Kamp».