Storartet om Rolf Jacobsen

Under et lyrikkseminar på Blindern i slutten av 60-årene fikk jeg og flere andre som hadde dyrket Rolf Jacobsens lyrikk i gymnasdagene, et mindre sjokk. En aktiv student hadde oppsporet «Nasjonalsosialister i norsk diktning» fra 1943 og kunne berette at Jacobsen var presentert der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dikterens aktiviteter under krigen var selvsagt kjent, men det ble talt og skrevet lite om det på 60-tallet. Derfor kunne denne avsløringen komme bak på dem av oss som mente at vi var rimelig velorientert om norske forfatteres gjøren og laden.

I 70-årene ble vi med jevne mellomrom påmint om Jacobsens mørke fortid, men man må si at han slapp forbausende lett fra dette 'harde', ideologikritiske tiåret. Både hans dikteriske og journalistiske virke ble i all hovedsak latt i fred. Selv lettet Jacobsen for første gang på sløret i et intervju med Knut Faldbakken i 1975. Her la han fram sin egen versjon - en versjon som han i all hovedsak holdt fast ved resten av sitt liv. Handlingene hans under krigen hadde sin rot i et ønske om å holde en arbeiderpartiavis i gang, hevdet han. At dette i beste fall bare kan oppfattes som et delmotiv, i verste fall som et forsøk på å tåkelegge de egentlige fakta, gir Ove Røsbak overbevisende belegg for i sin fortrinnlige Jacobsen-biografi.

Propaganda

Røsbak, som var en god venn av dikteren, tar ikke Jacobsens egen framstilling for god fisk. Han gjør ingen forsøk på å bortforklare de faktiske forhold; tvert imot legger han alle kortene på bordet. Okkupasjonen er et mørkt kapittel i dikterens liv. Hvor mørkt det faktisk var, får vi nå for første gang kjennskap til i sin fulle bredde. De ytre fakta kjenner vi allerede. Høsten 1940 meldte den tidligere så aktive arbeiderpartimannen Jacobsen seg inn i NS. Over jul overtok han stillingen som redaktør for Kongsvinger Arbeiderblad. Som ansvarshavende signerte han her en rekke lederartikler som var ren nazipropaganda. Fra midthøstes innehadde han dessuten vervet som presse- og propagandaleder i NS-laget på Kongsvinger. For begge disse forhold ble han dømt og straffet etter krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer