Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Storbondens tid er forbi

SKOGVERN: Ulf Myrvolds angrep på skogeierne i Dagbladet 10.02.08 er skrikende, meningsløst galt.

Skogeierne driver ikke en kortsiktig økonomisk utnyttelse av skogen sin.

Deres nedarvede holdninger og et sett av lover styrer skogbehandlingen. Målet er at etterslekten skal overta en bedre skog. Fagfolk kommer ut til eieren for å se hva som kan høstes. Beslutningene bygger på skogtaksering. Overavvirkning hører til sjeldenhetene, svært mange avvirker for lite og skaper overskudd av gamle trær som råtner. Skal en vurdere skogbruket, må en fortelle om kulturinnsatsen, om de som setter ut tusenvis av unge trær. Plantingene og naturlige foryngelse, har gitt oss mangfold av unge, friske, verdifulle bestander, og skoger med økende lauvtreinnslag.

Myrvold beskriver trolig skogbruket før «Det Eldre og Yngre Generalforstamt» (1739-1746) henh. (1760-1771). For deretter har skogbrukets kvalitet gradvis økt. Framgangen økte med skogforskningen. Skoglovene fra 30 årene, og de senere endringer, sikrer mangfoldet av trær, planter, dyr, fugler, sopp, insekter og mikroorganismer. Skogeierens holdning støttet av lover og regler har hindret vanskjøtsel og overavvirkning av skogeiendommene i de siste 100 årene. Derfor er det vi har et større skogareal, flere trær, flere store trær og et større volum trevirke enn tidligere, og det er registret nesten 100 mill m{+3} råtten ved som gir biller og sopp næring og bolig. Etter avtalene med myndighetene fredes uten vederlag, en rekke nøkkelbiotoper.

Skogeiere mener at referanseområder av totalfredet skog er viktig, men enda viktigere at skogskjøtselen tar vare på mangfoldet over hele landet, og utnytter vårt fornybare, verdifulle råstoff. Dette «både og» er både mulig og fornuftig. Vi høster en vesentlig del av produksjonen, holder skogen livskraftig og lagrer CO{-2}. Ung, vital skog binder mer CO{-2} enn gammel skog. Trær som råtner i skogen slipper ut CO{-2}, mens trevirke i våre hytter og hus er lagerplasser for CO{-2} så lenge huset står. Verken Myrvold eller statsministeren skal få meg til å mene at det er galt å hogge tømmer. Både staten, kommunene og de private driver sine skoger etter samme prinsipp. De utnytter skogenes verdier, men tar vare på det biologiske mangfold. Nivået i Myrvolds artikkel understreker han selv når han beklager at det brukes maskiner i skogen. Vi burde fortsatt gå etter Blakken med øksa på nakken.

Både i religion og biologi er det noen som mister bakkekontakten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media