Storbritannias eget Guantánamo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bit for bit avdekkes endelig sannheten om Storbritannias eget Guantánamo – Diego Garcia. Sist tirsdag åpnet menneskerettighetsgruppen Reprieve en sak på vegne av Saad Iqbal Madni, som de sier ble sendt via denne britiskkontrollerte øya i Det indiske hav som en del CIAs hemmelige transittprogram til land der tortur er tillatt. Madni, som Reprieve sier ble torturert i Egypt, Afghanistan og Guantánamo etter å ha vært innom Diego Garcia, har blitt løslatt i Pakistan, der han – ifølge Clive Stafford Smith, leder for Reprieve – er blitt «vanfør som følge av torturen».

I mer enn seks år etter at krigen mot terror ble erklært i 2001, har britiske og amerikanske myndigheter på det sterkeste benektet at det fantes et transittsenter eller et hemmelig CIA-fengsel på øya som har vært en britisk-amerikansk militærbase siden 1970-tallet, og som lenge har vært forbudt område for sivile, journalister og etterforskere. Storbritannias tidligere utenriksminister Jack Straw avfeide rapporter om fanger der som «fullstendig uten rot i virkeligheten», og gjorde det klart: «Amerikanske myndigheter har gjentatte ganger forsikret oss om at ingen fanger på noe tidspunkt har vært i transitt via Diego Garcia eller dets territorialfarvann eller har gått i land der». Men antakelsene ble bare flere og flere. I 2003 kunne magasinet Time sitere en etterretningsoffiser på at et høytstående medlem av al-Qaida – Riduan Isamuddin, bedre kjent som Hambali – ble forhørt på basen. Senere samme år skrev den britiske Bar Human Rights Committee til Straw og uttrykte bekymring for at øya eller skip i dets farvann ble brukt til å holde terrormistenkte i fangenskap. I 2004 og 2006 sa Barry McCaffrey, en pensjonert general fra den amerikanske hæren, at Diego Garcia ble brukt som fengsel. Journalisten Stephen Grey dokumenterte i sin bok «Ghost Plane: The True Story of the CIA Torture Program» fra 2006 at et fly benyttet av CIA til transittflyvinger hadde vært på øya. Og Council of Europe sa at øya var et hemmelig fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer