Storbyene bør ta ansvar for de 123

Itte no knussel!

STORT BEHOV:  Illustrasjonsbildet er fra en flykningeleir nær Amman. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB Scanpix
STORT BEHOV: Illustrasjonsbildet er fra en flykningeleir nær Amman. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

SV har tatt initiativ til at Norge likevel tar imot de 123 skadde syriske flyktningene, som regjeringen har sagt nei til. Erna Solberg bruker kapasiteten i kommunene som en av begrunnelsene. I Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger er det nå levert inn forslag til bystyrene om at vi lager en storbydugnad, der vi i fellesskap tar ansvar og sier ja til at de 123 syriske flyktningene som er blant de mest sårbare likevel kan komme til Norge.

Onsdag skal saken opp i Oslo bystyre. Jeg forventer at KrF, Venstre og Arbeiderpartiet sikrer et nødvendig flertall både i Oslo og i de andre byene for å være med på denne storbydugnaden, som betyr at Oslo tar imot ca. 50 av de 123 flyktningene som er blitt avvist. Jeg håper også at Ordfører Fabian Stang og Høyre også stemmer for dette forslaget, og viser Erna Solberg at det er vilje, kapasitet og kompetanse ute i kommunene til å ta et større ansvar, og vise humanisme og nestekjærlighet. Dette skal få regjeringen til å snu i saken. Vi kan ikke snakke om samhold og solidaritet ved store markeringer og ikke ta ansvar for medmennesker som lider.

FN har særskilt bedt oss om å ta imot 123 syriske flyktninger som er blant de mest sårbare. 123 er et bitte lite tall i forhold til den store humanitære katastrofe og lidelse vi ser, der millioner av mennesker er på flukt. Dagbladets leder viste nylig til Barbara Rings historie om Marte Svennerud som tok ansvar, viste romslighet og rask reaksjon når sju foreldreløse barn skulle plasseres, med sin historiske replikk «Itte no knussel. Je tek aille sju».

Det er skammelig at Norge har sagt nei til å ta imot denne bitte lille kvoten. Derfor håper jeg vår storbydugnad vil føre til at regjeringen må snu i denne saken. Det haster for flyktningene vi snakker om kan ikke vente.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.