BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen (Ap)
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen (Ap) Vis mer

LEDER

Storbyens mangfold

I en storby skal det være plass til mange aktører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Etter 18 år er Arbeiderpartiet tilbake i førersetet i hovedstaden. Oslo har i alle disse åra vært selve utstillingsvinduet for Høyre og borgerlig politikk. Det jevne valget viste at det ikke var utbredt misnøye med måten byen har vært styrt på, slik tilfellet var i Bergen, men med SV og Miljøpartiet de grønne på laget og Rødt som et mulig støtteparti, kan Raymond Johansen denne uka ta over ledelsen av landets desidert største kommune. Han markerer skiftet med å omdøpe byrådet til regjering. La oss håpe det også signaliserer vilje til større åpenhet og transparens.

Plattformen legges fram seinere i dag, men enkelte detaljer har lekket ut. Det blir eiendomsskatt etter Ap?s modell, det vil si bunnfradrag på fire millioner kroner og sats på to promille. Det gir om lag 300 millioner kroner i ekstrainntekter, som kan komme godt med når SV har fått gjennomslag for gratis halvdagsplass på aktivitetsskolen. Det er vel anvendte penger med tanke på Oslos store utfordringer når det gjelder fattigdom og integrering. De rødgrønne vil dessuten ha færre tester i Oslo-skolen, som har vært Høyres flaggskip i skolepolitikken. De vil bort fra puggeskolen og over i dybdeskolen. Hva det innebærer gjenstår å se, men skole er utvilsomt et område det nye byrådet selv vil bli målt på.

Størst spenning har vært knyttet til MDGs rolle. Mange har forsøkt å latterliggjøre enkelte miljøkrav som urealistiske. Et bilfritt sentrum i løpet av perioden er ambisiøst, men overkommelig. Det er slike dristige og fremtidsrettete grep som byrådsmakta må brukes til, og som vil forvandle Oslo til en moderne storby. Når det gjelder utbyggingen av E18 er formuleringene som ventet mer vage. Også det avtroppende byrådet er enig om at den ikke må medføre økt trafikk inn til byen, noe den unektelig vil uten andre tiltak for å begrense det.

Med unntak av barnehager, skal velferdstilbud heretter bygges ut i kommunal regi og kommersielle kontrakter sies opp ettersom de løper ut. Det er etter vår mening en unødig dogmatisk tilnærming. Undersøkelser viser at private tilbud står seg godt målt mot kommunale, og at det er feil og mangler begge steder. Det som trengs er bedre kontroll og åpenhet når det gjelder anbud, arbeidsforhold og økonomi. Useriøse aktører må lukes bort. I en storby som Oslo,skal det være plass til mange aktører for å skape både utvikling og velferd. Det er byrådets jobb å få dem til å jobbe sammen til innbyggernes beste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer