Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stordalen-forlag får kritikk for «forfatterfisking»

Petter Stordalens forlagssatsing har bidratt til at store navn har forlatt de etablerte forlagene. Det er verken sjarmerende eller imponerende, mener Aschehoug.

FÅR KRITIKK: Petter Stordalens forlagssatsing får kritikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Petter Stordalens forlagssatsing får kritikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av Norges største krimforfattere, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Tom Kristensen, har forlatt Aschehoug og Gyldendal. De har valgt å gå over til Stordalens nysatsinger, forlagene Capitana, Pilar og Gloria.

– Det Stordalen gjør, er å fiske etablerte, bestselgende forfattere fra andre forlag – det er de forlagene som har investert arbeid, tid og penger i å etablere forfatterskapene i offentligheten, skriver forfatter Håvard Syvertsen på Facebook.

Jonas Forsang, forlegger i Pilar Forlag og en av Stordalens medeiere, mener derimot strategien er nødvendig.

– Uten forfattere som selger, ville vi ha vært hjelpeløse mot de store forlagenes enorme maskineri, sier han til Aftenposten.

Aschehoug, som mister Egeland og Kristensen, er også lite fornøyd med måten de nye forlagene «kupper» de store navnene på.

– Det tar tid å drive fram gode forfatterskap, det krever stor innsats å skape bestselgere. Det er rart at forlag med både kapital og gründerånd ikke velger å utvikle seirene sine selv fra begynnelsen av. Det er verken sjarmerende eller imponerende, sier forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!