<strong>Livet mellom bygningene:</strong> Vellykket utbygging og fortetting krever også at vi fokuserer på det livet som skal utspille seg mellom bygningene, skriver Anders Fjelland Bentsen. Foto: Privat.
Livet mellom bygningene: Vellykket utbygging og fortetting krever også at vi fokuserer på det livet som skal utspille seg mellom bygningene, skriver Anders Fjelland Bentsen. Foto: Privat. Vis mer

Store boliger blir isolerte øyer i byen

Arbeiderpartiet ønsker et Stavanger hvor det er plass til alle, hvor motsetninger møtes og hvor innbyggerne tas med på råd når vi bygger byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi trekkes til byer for å være sammen. Byen gir oss mulighet for å finne fellesskap med folk som ligner oss selv. Slike fellesskap gir oss livskvalitet og glede. Men det er en utfordring dersom byens innbyggere ikke møtes på tvers av disse felleskapene.

Dersom ulike grupper isolerer seg fra hverandre skapes det utrygghet, og byen mister sitt samhold og sin kraft. Derfor må god byutvikling ha som mål å skape rammer for fellesskap som går på tvers av innbyggernes sosiale, økonomiske og kulturelle bakgrunn.

For å hindre en oppdelt by bør vi unngå at boligområder der boligene blir så store at de blir isolerte øyer i byen. Slike ensartede nabolag blir fort til lukkede fellesskap, som ekskluderer andre av byens innbyggere. I utviklingen av nye og eksisterende boligområder må vi sikre variasjon, infrastruktur og fellesfasiliteter som skaper et naturlig liv i gatene.

Skolen er et sentrum for fellesskap, og en viktig nøkkel for å sikre åpne bydeler og nabolag. Det må tilstrebes at våre skolekretser settes sammen slik at de dekker ulike boligområder og rommer elever med ulik bakgrunn. Dette må også veie tungt når nye skolebygg skal lokaliseres og bygges.

Alle bør ha mulighet til å bo i en god bolig. Slik er det dessverre ikke i Stavanger i dag. Et dyrt boligmarked har presset mange ut av byen de senere år, og denne utfordringen vil fortsatt være betydelig i tiden framover. Derfor trengs det en mer aktiv boligpolitikk, hvor kommunen kjøper tomter, og det gis statlige lånegarantier som understøtter en slik politikk. Kommunen må også stille større krav til variasjon i de boliger som bygges i nye områder. Alle bydeler bør ha et bredt tilbud av ulike boliger til ulike priser, slik at vi unngår områder med sosial slagside. Videre er det behov for at kommunen etablerer forsøk med nye boformer og utforming av boligområder som forebygger ensomhet, særlig blant eldre.

Det diskuteres ofte hvor høyt eller lavt man bør bygge i Stavanger. Men vellykket utbygging og fortetting krever også at vi fokuserer på det livet som skal utspille seg mellom bygningene. Vi må erkjenne at det ikke er mulig å skape liv alle steder hele tiden, men folk tiltrekkes av byområder der det legges til rette for sosialt fellesskap i gater, parker og torg. Små grep i disse uterommene kan gi stor positiv virkning. Det er også et uutnyttet potensiale i å la innbyggerne bidra til å skape gode byrom, ved at de selv utformer og bygger nabolagshager, lekeplasser og andre sosiale møtesteder.

Byens innbyggere må gis ansvar og mulighet for å påvirke utviklingen av byen. Det siste året har byutviklingssaker som ombyggingen av Nytorget og innbyggerforslaget om studentboliger i Hermetikken vist at vi har behov for en mer lyttende kurs i Stavanger. Arbeiderpartiet vil at innbyggerne i større grad tas med på råd når byen skal bygges. Nye idéer, innspill og motforestillinger må hilses velkommen, før det går politisk prestisje i de valg som tas.

En voksende storby bør bety et voksende felleskap. Det er på tide å gjøre samhørighet til et ideal for måten vi bygger by på i Stavanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer