KUTT I KOSEN: Det blir andre boller i NRK Nyheter framover. Det vil si, ingen boller. Dette bildet er fra Shell, et sted NRK-journalistene nå kan kjøpe boller, om de ønsker. Foto: Mette Møller / Dagbladet
KUTT I KOSEN: Det blir andre boller i NRK Nyheter framover. Det vil si, ingen boller. Dette bildet er fra Shell, et sted NRK-journalistene nå kan kjøpe boller, om de ønsker. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

Store bollekutt i NRK

Kutter tradisjonsrik bollefredag etter sviktende lisensinntekter. Enda større kutt i vente.

(Dagbladet): Det blir andre boller i NRK framover. Hver fredag i lunsjtider samles de ansatte i statskanalens nyhetsavdeling på Marienlyst til boller og brus ved sentralbordet på NRK Nyheter. 

Den populære og årelange tradisjonen skal nå bort. NRK Nyheter kutter bollefredagen for å spare penger.

Det bekrefter nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til Dagbladet.

100 000 i året på boller - Vi står midt oppi ei runde med store kostnadsbesparelser. Før vi tar fatt på programtilbud og bemanning er det naturlig at vi begynner på sosiale tiltak, sier Kalbakk og legger til at det har blitt serverte boller hver fredag i NRK så lenge han har arbeidet der. 

Norges største nyhetsavdeling skal spare 18 millioner kroner i løpet av 2015. Å servere gratis boller og brus til alle ansatte hver fredag har kostet NRK Nyheter 2000 kroner i uka, kan Kalbakk fortelle:

- Dermed sparer vi 100 000 kroner i året på å droppe bollene. Boller er hyggelig, men kanskje heller ikke det sunneste man kan få i seg. Vi får heller se på andre sosiale tiltak å tilby våre journalister. 

Kalbakk tror ikke kuttet vil møte stor motstand fra de ansatte i statskanalen, som forbereder seg på langt større besparelser, og mulig nedbemanning, i tida som kommer.

Skal kutte 17.9 millioner til Bollekuttet er nemlig det første, men helt sikkert ikke det største, kuttet statskanalen står overfor i år. Kulturminister Thorhild Widvey (H) gjorde 2015 til et tøft år for NRK da hun ifjor høst frøs lisensen på 2014-nivå. 

KrF og Venstre sikret en viss oppjustering i budsjettforhandlingene, men ikke mer enn en tredjedel av det NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen på forhånd ba om, som sporenstreks varslet nedskjæringer verdt minst 300 millioner kroner. Tidligere i høst har Dagbladet avslørt at NRK er Europas dyreste allmennkringkaster.

- Det er et viktig samlingspunkt og en viktig sosial tradisjon som nå forsvinner. Men vi ble nødt til å gjøre prioriteringer, og da var valget lett, forteller nyhetsdirektør Kalbakk.

NRKs årsoppgjør de siste årene har vist at spesielt økte pensjonskostnader er en hodepine for revisorene i statskanalen. 

Kalbakk er nå opptatt med å forberede kutt på de resterende 17.9 millioner kronene han må spare i løpet av inneværende år.

- Vi jobber bredt med å se på mulige tiltak, og har et tidsløp som går mot slutten av februar eller begynnelsen av mars før vi kan presentere foreløpige forslag, sier han.

Kulturministeren vil i løpet av våren legge fram en egen NRK-melding for Stortinget. Der kan det bli store omveltninger i statskanalens struktur og kringkasteroppdrag.

VARSLER HELT ANDRE BOLLER: Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk må gjøre kutt i NRK. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VARSLER HELT ANDRE BOLLER: Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk må gjøre kutt i NRK. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer