LEDER

Mindreårige asylsøkere

Støre bør være mer redd for historiens dom enn Listhaug

Dagbladet mener: Ap må snu i asylpolitikken.

SKAMPLETT: Jonas Gahr Støre og Ap bør stanse den inhumane praksisen Norge har overfor mindreårige asylsøkere. Her møter han Sylvi Listhaug og Erna Solberg for å inngå det omstridte asylforliket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKAMPLETT: Jonas Gahr Støre og Ap bør stanse den inhumane praksisen Norge har overfor mindreårige asylsøkere. Her møter han Sylvi Listhaug og Erna Solberg for å inngå det omstridte asylforliket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringens håndtering av mindreårige asylsøkere møter endelig hard kritikk og motstand i Stortinget. Nå vil også Ap ha en hurtigbehandling av et forslag fra resten av opposisjonen om å stanse de omstridte returene til Afghanistan, en praksis som har satt Norge i vanry i flere europeiske land. Ap-ledelsen måtte til slutt bøye av for enormt press fra lokallag og fremtredende partimedlemmer. Særlig har det gjort inntrykk at lederen av Afghanistan-utvalget, Ap-veteranen Bjørn Tore Godal, rykket ut og ba om stans i returene etter en reise i det krigsherjete landet, hvor situasjonen det siste året har gått fra vondt til verre.

Den nådeløse behandlingen av mindreårige asylsøkere startet med at opposisjonen gikk med på å fjerne det såkalte rimelighetskravet, tilsynelatende uten å innse konsekvensene. I praksis betyr det at ungdommene den dagen de fyller 18 år kan returneres til områder som anses «trygge» av utlendingsmyndighetene, selv om de verken har familie eller nettverk der. Praksisen førte til at mindreårige asylsøkere rømte i hopetall fra asylmottak av frykt for å bli hentet og internert på Trandum for utsending. Unge gutter med midlertid opphold i Norge bodde på gata i Paris for å slippe unna norske myndigheter.

Denne skampletten i nyere norsk historie levde asylkameratene på Stortinget godt med i lang tid. Ap var livredd for å bli stemplet som liberal av Sylvi Listhaug midt i en viktig valgkamp. Partileder Jonas Gahr Støre bør være atskillig reddere for historiens dom over partiets medvirkning til asylbarnas vanskjebne under norsk beskyttelse. Det har resultert i et voksende asylopprør i Ap, og det er bare etter press fra egne rekker at ledelsen vil se på saken.

Det er fortsatt uklart om Ap vil støtte selve forslaget om stans i returene. Partiet sier det først vil høre vurderingene fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og innvandringsminister Listhaug, som er bedt om å redegjøre for saken i Stortinget. Norsk asylpolitikk avgjøres av Ap. Skillelinjene pleide å gå tvers gjennom partiet, men etter den tause medvirkningen til Listhaug-regimet de siste åra, er det uvisst hvor partiet står. Det snakkes mye og handles lite, en kombinasjon som kostet partiet dyrt i valget.

Opposisjonen på Stortinget må sette ned foten for en politikk som har gått ut over grensene i asylforliket, særlig når det gjelder bruken av midlertidighet og fjerningen av rimelighetskravet. Ettersom UDI fremstår mer og mer som Listhaugs lydige redskap, er det på tide å gjenreise Utlendingsnemndas uavhengighet og i hvert fall skape et skinn av rettssikkerhet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer