Grønne lunger: Jeg og mange med meg har slåss for de grønne lungene i kommunen, skriver Berit R. Ruud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Grønne lunger: Jeg og mange med meg har slåss for de grønne lungene i kommunen, skriver Berit R. Ruud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Store deler av skogen vil raseres, og prislappen vil komme på 400-600 millioner

Er ikke politikerne våre talsmenn? Bør de ikke lytte til sine innbyggere?

Meninger

Jeg bor på Jessheim i Frp-kommunen Ullensaker. Vi har i mange år hatt en jovial ordfører, Harald Espelund, som mange, også fra andre partier, har stemt på. Han gir seg nå, og det blir spennende å se hvem som blir hans etterfølger.

Jeg og mange med meg har slåss for de grønne lungene i kommunen. Vi, Parktoppens Venner, startet i 1994 kampen for å beholde Parktoppen friområde som da var søkt utbygd av De eldres bospareklubb (DEB). Området ligger som en idyllisk oase midt i et villaområde. Det benyttes flittig av barnehager, unge og eldre for lek, hundelufting, blomstersanking og mosjon. Etter ett års innbitt kamp i lokalaviser med underskriftskampanjer, barnehageprotester, brev til Fylkesmannen osv., vant vi. Det ble ingen utbygging!

Men så, i 2013, kom det på ny en søknad fra DEB. Området ligger som et platå med bratte skrenter på alle kanter og er slett ikke egnet for eldreboliger. Motstanden mot utbygging var vel så stor nå. Jessheim har blitt by, og murblokker og villaer popper opp på hver ledige plass. Vi trenger mer enn noen gang vår grønne lunge. Og det ble forstått også denne gang - vår oase forblir et friområde. Men hvorfor skjønner ikke politikerne dette med én gang - vi, folk flest, har jo for lengst skjønt det.

Men et nytt og enda større problem har oppstått. Vår kjære skog på Jessheim, Jessheimmarka, er vedtatt utbygd i kommunestyret for kommunedelplan sørøst med en omkjøringsvei. Store deler av skogen vil raseres, og prislappen vil etter kravene komme på 400-600 millioner med en tidsramme på flere tiår etter anleggsstart. Ullensaker har nok gjeld fra før av, og fortsatt vil en sitte igjen med køproblemer.

Jessheimmarkas Venner (JV) har gjort en meget god jobb og samlet over 2000 underskrifter, og foreninger og enkeltpersoner har kjempet imot. Flere erfarne senioringeniører har stått fram og advart mot denne løsningen. En av dem, Finn Bergerud, har to ganger framlagt sin alternative løsning i lokalavisen og for kommunen. Han skisserer en tunnel gjennom Langelandsfjellet med splitt sydover på E6 med en entreprisekostnad på 200 millioner. Ferdig ca. to år etter start, og marka forblir urørt.

JV har ikke ligget på latsida etter vedtaket. De har funnet saksbehandlingsfeil og har oversendt saken til Fylkesmannen, som skal granske den og foreta lovlighetskontroll.

Vi som elsker skogen vår, krysser fingre! Er ikke politikerne våre talsmenn, bør de ikke lytte til sine innbyggere? Bør de ikke se på flere alternativer når de foreligger og er billigere og bedre? Men det er snart valg - og noen politikere blir nok byttet ut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.