Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Store dilemmaer - uten enkle svar

INNVANDRING: Dagbladet stiller på lederplass torsdag 20. april spørsmål ved min studiereise til Danmark for å lære av erfaringene knyttet til tvangsekteskap, familiegjenforening og språktester. Avisen gjør et stort poeng av «at han (statsråden) fortsatt er uforpliktende i tenkeboksen».Jeg vil i løpet av dette året legge fram forslag til ny utlendingslov, et stort og omfattende lovverk som vil kunne påvirke og avgjøre mange menneskers liv. Mange av lovbestemmelsene medfører valg i forhold til kontroversielle spørsmål som krever grundig forutgående innsikt og analyse av konsekvensene. Det å være statsråd medfører et ansvar for å sikre at alle sider er belyst. Metodene er utredninger, høringer, studiebesøk, og ikke minst, debatt i det offentlige rom der alle kan delta, også Dagbladet.

ARGUMENTASJONEN i gårsdagens leder forbauser meg, særlig i forhold til tre områder:For det første, Dagbladet var den eneste av de tre store avisene som valgte å være hjemme da barne- og likestillingsministeren og jeg dro til Danmark. Aftenposten og VG var der. Det er godt gjort å skrive så kraftfullt uten å ha vært til stede. For det andre var det nettopp Dagbladet som var med på min første studietur, da kunnskapsministeren og jeg var i Sverige for å studere Rinkeby og erfaringene rundt integrering i Sverige. Der fikk Dagbladet ved selvsyn innsikt i ulike dilemmaer og nødvendigheten av å bruke tid på lovbestemmelser som kan besegle folks skjebner. For det tredje, hvis Dagbladet skal sitere meg på hva jeg har sagt om språktester, må de gjøre det riktig. Jeg har ikke sagt at vi har konkludert i forhold til å innføre danskenes strenge språktester. Tvert i mot, hvis man leser sitatene i VG 19.4 (som er riktig gjengitt), sier jeg «at vi i denne fasen er villige til å vurdere og å tenke gjennom det meste». «Vurderingen om det er aktuelt eller ikke, har jeg overhodet ikke reflektert over ennå».

HVA ER VITSEN med å reise på studietur til Danmark med fastlåste holdninger? Det å være villig til å lytte og lære handler om å ha åpne ører og åpent sinn, ikke om å snakke gjennom begge munnviker, slik Dagbladet hevder jeg gjør. Dagbladet kan like eller ikke like de spørsmålene jeg ønsker en offentlig debatt om, før departementet legger fram sitt forslag til ny utlendingslov. Som ansvarlig statsråd er jeg forpliktet til å undersøke alle sider og konsekvenser før jeg legger fram forslaget til ny innvandringspolitikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media