Asylpolitikk:

Støre dilter etter Listhaug

Arbeiderpartiet kunnet vært med på å stoppe returen av asylsøkere til Afghanistan. Istedenfor dilter de etter Sylvi Listhaug i asylpolitikken.

DILTER ETTER: Jonas Gahr Støre dilter etter Sylvi Listhaug i asylpolitikken, mener Miljøpartiet De Grønne. Foto: Henning Lillegård
DILTER ETTER: Jonas Gahr Støre dilter etter Sylvi Listhaug i asylpolitikken, mener Miljøpartiet De Grønne. Foto: Henning LillegårdVis mer
Meninger

Torsdag 18. januar stemte Arbeiderpartiet sammen med regjeringen mot å stoppe returen av asylsøkere til Afghanistan.

Det at Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet stemte imot kommer dessverre ikke som en overraskelse, men at Arbeiderpartiet velger å marsjere i takt med Listhaug, viser hva de egentlig mener når de snakker om en streng, men rettferdig asylpolitikk.

Norge er faktisk det landet i Europa som tvangsreturnerer flest asylsøkere tilbake til Afghanistan, dette ifølge en rapport fra Amnesty. Flest, ikke bare i forhold til folketallet, men totalt antall mennesker uansett land. Mennesker som Norge har sendt tilbake, har blitt drept, skadet eller må leve i frykt på grunn av sin tro.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har blitt klart forverret, og FN og andre aktører fraråder sterkt å returnere asylsøkere dit.

Vi kan ikke bare sitte her, badende i velstand og fred, og samtidig sende unge, sårbare personer tilbake til et land som rives i stykker av fortsatt krig og blind vold. Vi kan og må sørge for at personer som har kommet hit, og som trenger beskyttelse, får det.

I Norge lar vi oss skremme og reagerer med avsky når Trump og hans meningsfeller på ytterste høyre fløy snakker om flyktninger og murer og drittland. Samtidig fører regjeringen i Norge, med solid støtte fra Arbeiderpartiet, en ganske lik politikk. De snakker kanskje ikke om å bygge en fysisk mur, men de setter opp en uoverstigelig barriere og kaller det istedenfor en streng, men rettferdig politikk.

Det er ikke mye rettferdig å returnere medmennesker til et land i krig og oppløsning. Det er inhumant og en hån mot genuint norske verdier som medmenneskelighet og nestekjærlighet.

Som Arnulf Øverland formulerte det under arbeiderbevegelsens framvekst på 1930-tallet: Vi skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer oss selv.

Men det er nettopp det vi gjør dersom vi returnerer mennesker til Afghanistan. For Utenriksdepartementets reiseråd for Afghanistan er også svært tydelig: «Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig.»

Og videre: «Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er svært utfordrende. (...) Risikoen for å bli rammet av terrorangrep er betydelig de fleste steder i Afghanistan. (...) Det er videre risiko for drap, kidnapping, kidnappingsforsøk, ran og for å bli rammet av selvmordsbombing og bruk av veibomber.»

Allikevel mener regjeringen og landets største opposisjonsparti at det er greit å returnere mennesker tilbake dit.Vi har muligheten til å ta vare på og beskytte disse menneskene, disse familiene, disse barna.

Vi må åpne øynene og hjertene våre. Av og til er det faktisk lov å bruke både fornuft og nestekjærlighet, og jeg gremmes over utfallet i denne saken. Vi bør heller vise disse menneskene hva norske verdier er i praksis.

Arbeiderpartiet sier at alle skal med. Vel, de kunne forsøkt å leve opp til sitt eget slagord ved å stemme for dette forslaget, men det gjorde de ikke.

En kjerneverdi for Miljøpartiet De Grønne er utvidet solidaritet, det vil si solidaritet ikke bare blant nordmenn innenfor Norges grenser, men også en solidaritet med alle dem som kaller jorden sitt hjem.

Vi er her sammen, puster den samme luften, drømmer de samme drømmene om fred, må hjelpe hverandre sammen. Det da å konkretisere dette med å stanse returer til Afghanistan burde være det absolutt minste vi kunne gjøre. I vår enorme oljerikdom gjør vi ikke det engang.

Jeg undres hva framtidens historikere kommer til å si om oss. Kanskje lyder oppsummeringen i 2100: Ja, nordmennene var lykkelige og rike rundt 2018, men de ble så selvopptatte at nettopp dette fikk fram det verste i dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.