KOMMENTARER

Støre er puslete når han prøver å ta ansvar for Afghanistan-krigen

Vilje til ansvar skiller ekte politikere fra opportunistene

KRIGENS KONSEKVENSER: Jonas Gahr Støre hyller norske falne i Afghanistan under en seremoni i minnelunden i Mazar-I-Sharif i 2012. FOTO: NTB/Scanpix
KRIGENS KONSEKVENSER: Jonas Gahr Støre hyller norske falne i Afghanistan under en seremoni i minnelunden i Mazar-I-Sharif i 2012. FOTO: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jonas Gahr Støre føler ikke skyld eller anger for den mislykkede norske krigføringen i Afghanistan. Han vil ta ansvar, men har tung pust når han forklarer seg.

Jonas Gahr Støre var utenriksminister i sju av de fjorten årene Norge var mest engasjert - militært og sivilt - i Afghanistan. Han satte et tydelig preg på den norske Afghanistan-politikken, både operativt og overfor offentligheten. Som utenriksminister var Støre en utålmodig aktivist i alle sentrale saker, aldri kontorpolitiker bak polstrede dører. Han ville ut og møte aktørene på den internasjonale scenen, og se stedene der konfliktene utspant seg. Som utenriksminister igangsatte han en rekke initiativer i farlige konflikter, mange av dem kontroversielle eller hemmelige. Støre var utvilsomt en av de mest betydelige utenriksministrene Norge har hatt etter krigen.

Derfor er det merkelig at han lyder så spinkel når Klassekampen intervjuer ham om innholdet i Afghanistanrapporten. Godal-utvalget la mandag fram en rapport som er en hard dom over den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan. Rapporten konkluderer med at vi lyktes som allierte av USA og NATO, men at vi ikke nådde målene som gjaldt terrorbekjempelse, statsbygging og sikkerhet. Resultatene karakteriseres som «nedslående».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer