AVVIST: Biblioteksentralen får foreløpig ikke ebøker av Aschehoug og Cappelen Damm. Bildet viser nettapplikasjonen Bokskya som ble lansert i 2011.Foto: Marianne Løvland / Scanpix
AVVIST: Biblioteksentralen får foreløpig ikke ebøker av Aschehoug og Cappelen Damm. Bildet viser nettapplikasjonen Bokskya som ble lansert i 2011.Foto: Marianne Løvland / ScanpixVis mer

Store forlag gir ikke ebøker til Biblioteksentralen

Aschehoug og Cappelen Damm sier nei til å levere ebøker til Biblioteksentralen. Det reagerer bibliotekene på.

(Dagbladet): - Vi har foreløpig ikke inngått avtale om utlån av ebøker til Biblioteksentralen fordi avtalene mellom Forleggerforeningen og Bibliotekforeningen ikke er på plass, sier direktør for allmennlitteratur i Cappelen Damm, Karin Mundal, til Dagbladet.

Hun forteller at Cappelen Damm har hatt titler til testing hos Buskerud fylkesbibliotek, men tilbakemeldingen har ikke vist noe høyt utlån.

Rett før nyttår åpnet Biblioteksentralens utlånsportal for e-bøker til bruk for landets biblioteker. Prosjektet er åpent fram til sommeren, men store forlag som Aschehoug og Cappelen Damm vil foreløpig ikke inngå avtale.

- Det er også viktig å få på plass avtale med Forfatterforeningen om ebok-utlån, forklarer Mundal.

- Lite gjennomtenkt Likevel har de fleste andre forlag inngått en avtale med Biblioteksentralen, deriblant Gyldendal, Lydbokforlaget, Piratforlaget, Samlaget og Vega forlag.

At Cappelen Damm og Aschehoug foreløpig velger å stå utenfor, overrasker bibliotekfaglig direktør Kjartan Vevle i Biblioteksentralen
- I en situasjon der forlagene er i diskusjon med Kulturdepartementet om en boklov, setter de seg opp mot bibliotekenes ønske og mulighet for å utføre sitt oppdrag som litteratur-, kultur- og kunnskapsformidlere. Det virker på meg lite gjennomtenkt, sier Vevle til NTB.
- Ikke restriktive Mundal i Cappelen Damm avviser at forlaget sier nei fordi de ikke ønsker å gi fra seg inntekter.

- Absolutt ikke. Buskerud fylkesbibliotek fikk 100 av våre titler til testing, så det har ingenting med det å gjøre, sier Mundal, som også benekter at dette er et tegn på forlagenes gjenstridighet mot ebøker.

Aschehoug velger å stå utenfor av samme årsak som Cappelen Damm.

- Vi har ikke avtale med forfatterne som tilsier at vi kan selge våre bøker til utlån i bibliotekene. Foreløpig er det heller ikke lagt tilstrekkelig til rette for at vi kan selge våre e-bøker gjennom Biblioteksentralen, sier forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug til NTB.