Store forlag gir ikke ebøker til Biblioteksentralen

Aschehoug og Cappelen Damm sier nei til å levere ebøker til Biblioteksentralen. Det reagerer bibliotekene på.

AVVIST: Biblioteksentralen får foreløpig ikke ebøker av Aschehoug og Cappelen Damm. Bildet viser nettapplikasjonen Bokskya som ble lansert i 2011.Foto: Marianne Løvland / Scanpix
AVVIST: Biblioteksentralen får foreløpig ikke ebøker av Aschehoug og Cappelen Damm. Bildet viser nettapplikasjonen Bokskya som ble lansert i 2011.Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi har foreløpig ikke inngått avtale om utlån av ebøker til Biblioteksentralen fordi avtalene mellom Forleggerforeningen og Bibliotekforeningen ikke er på plass, sier direktør for allmennlitteratur i Cappelen Damm, Karin Mundal, til Dagbladet.

Hun forteller at Cappelen Damm har hatt titler til testing hos Buskerud fylkesbibliotek, men tilbakemeldingen har ikke vist noe høyt utlån.

Rett før nyttår åpnet Biblioteksentralens utlånsportal for e-bøker til bruk for landets biblioteker. Prosjektet er åpent fram til sommeren, men store forlag som Aschehoug og Cappelen Damm vil foreløpig ikke inngå avtale.

- Det er også viktig å få på plass avtale med Forfatterforeningen om ebok-utlån, forklarer Mundal.

- Lite gjennomtenkt Likevel har de fleste andre forlag inngått en avtale med Biblioteksentralen, deriblant Gyldendal, Lydbokforlaget, Piratforlaget, Samlaget og Vega forlag.

At Cappelen Damm og Aschehoug foreløpig velger å stå utenfor, overrasker bibliotekfaglig direktør Kjartan Vevle i Biblioteksentralen - I en situasjon der forlagene er i diskusjon med Kulturdepartementet om en boklov, setter de seg opp mot bibliotekenes ønske og mulighet for å utføre sitt oppdrag som litteratur-, kultur- og kunnskapsformidlere. Det virker på meg lite gjennomtenkt, sier Vevle til NTB. - Ikke restriktive Mundal i Cappelen Damm avviser at forlaget sier nei fordi de ikke ønsker å gi fra seg inntekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer