KOMMENTARER

Arbeiderpartiets landsmøte 2019:

Støre forventninger

Forventningene til Jonas Gahr Støre er blitt stadig mindre. Snart må de innfris, skriver Geir Ramnefjell

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jonas Gahr Støre ble valgt til Ap-leder med trampeklapp og store forhåpninger i 2014. Siden har forventningene gradvis blitt lavere, uten at han har klart å innfri dem. Hvor lave er de nå foran kommunevalget til høsten? Når partiet subber på målingene og det hviskes om at Støre ikke tåler enda et valgnederlag, blir definisjonen av tap det store spørsmålet. Hva skal til for at Støre river lista?

Når Støre i dag åpner partiets landsmøte må han igjen overbevise i landsmøtetalen sin, slik han måtte overbevise sist gang han holdt landsmøtetale; våren foran stortingsvalget i 2017. Den gang gikk det et lettelsens sukk gjennom salen, som slo seg til ro med at de hadde en god statsministerkandidat fram mot valget.

Selv forsøker han å bygge opp forventningene. På pressekonferansen denne uka foran landsmøtet besvarte han flere av de vanskelige spørsmålene – særlig om olje og klima, med å peke fram mot landsmøtetalen: «Det kommer jeg tilbake til torsdag». Partisekretær Kjersti Stenseng var også nøye med å understreke at Støres tale skulle være høydepunktet.

Det bør bli en god tale.

Men en god tale gir ingen sommer i Arbeiderpartiet. Til det er de strukturelle problemene for mange og for omfattende. De er ikke uløselige, men de er seige. Giske-saken rister fortsatt partiet i grunnvollene hver gang den dukker opp på ny. Sist med nominasjonsstriden i Trøndelag – og i overført betydning i nominasjonskomiteens innstilling av Anette Trettebergstuen som ny leder av Ap’s kvinnenettverk. Trettebergstuen er anklaget for å ha vært for stille under metoo-striden rundt Giske.

Politisk er det ikke like ille. Partiet har hatt store problemer med å markere seg tydelig i opposisjonstilværelsen. Utover høsten i fjor var det likevel tegn til bedring, med helsepolitikk, klimapolitikk og arbeidslivspolitikk som områder hvor Ap’s representanter gjorde seg tydeligere bemerket. Partiet har måttet finne seg i å bli stilt i skyggen av opposisjonskamaratene - eller skal vi si konkurrentene - Senterpartiet, SV og Rødt. De har vokst seg store på distriktsprofil, klima og ulikhet.

Men dette er en kjent problemstilling for styringspartiet på venstresida. Arbeiderpartiet kan gjerne legge seg tett opp til politikken hos sine medspillere på venstresida, men aldri overgå den. Ansvarligheten trekker partiet mot sentrum, enten det er oljenæringen som «ikke skal avvikles, men utvikles», eller markedskreftene som skal ut av velferden, men fortsatt være der – bare bedre regulert.

Det har alltid vært vanskeligere å selge Arbeiderpartiets politikk, i konkurranse med andre partier om venstresidas hjertesaker. Partiet har vært helt avhengig av å ha en sterk og troverdig lederskikkelse, den som til syvende og sist skal bestemme når/hvis venstresida tar over.

Det er disse skoene Støre har hatt problemer med å fylle.

Det som gjør at Støre framstår sympatisk, at han er så lite autoritær i formen, er samtidig hans største utfordring. Det er lett å bli overkjørt i politikken. Og det er ofte mer fristende å la alle få komme til orde, enn å skjære gjennom selv og ta styring. NRKs Magnus Takvam satte fingeren på det gjennom et spørsmål under pressekonferansen denne uka. Temaet var kompromisset fra forrige landsmøte om delvis vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Kreftene i partiet som vil ha fullt vern, er på frammarsj. Hvorfor ville ikke Støre avklare dette på forhånd, i stedet for å risikere å stå igjen som taperen etterpå? Nei, Støre ville stå på kompromisset og ta den debatten på landsmøtet. Alle skjønner hvilken vei det går på sikt. LoVeSe blir aldri åpnet for oljeleting.

Slik sklir Arbeiderpartiet fram mot kommunevalget til høsten. Målingene er på rundt 26 prosent, langt under 33 prosent som var oppslutningen ved forrige kommunevalg - og lavere enn stortingsvalget sist, 27,4 prosent. Men hva vil være bra nok, hva vil regnes som en stor nok suksess til at Støres lederposisjon ikke stilles i tvil? Koalisjonspartnerne vokser, så til tross for dårlige målinger og sterk tilbakegang i flere store byer, har Arbeiderpartiet fortsatt muligheter til å bli sittende ved makta i byer som Oslo, Trondheim og Bergen. Lave forventninger, men denne gangen må de innfris.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer