Støre inn i vepsebol - taper velgere uten rask løsning

Det er sjelden Jonas Gahr Støre er krigersk. Det er en nyhet for god til å være sann.

KRIGERSK?: Helseminister Jonas Gahr Støre har brakt seg i konflikt med en av landets største arbeidstakergrupper.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRIGERSK?: Helseminister Jonas Gahr Støre har brakt seg i konflikt med en av landets største arbeidstakergrupper. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Kommentar

Snakk om å spisse til en konflikt. Her har helseminister Jonas Gahr Støre i årevis vært høflig og diplomatisk i alle verdenshjørner for så å overføre denne formen i møte med krigerske overleger. Så går han ifølge VGs forside i strupen på Norsk Sykepleierforbund med utsagn om at det ikke er noen menneskerett å ha fri to av tre helger og at de ansatte må utvise fleksibilitet.

Men så var det altså en sannhet med modifikasjoner. Støre har i dag lagt ut et dementi på VG.no. Han føler seg misforstått og feilsitert.

Men skaden var allerede skjedd. Sykepleierleder Eli Gunhild By svarte i morgentimene kontant tilbake på Facebook: "Frekt av helseministeren å si at sykepleiere ikke er fleksible. Sykepleiere jobber dag og natt, helger og helligdager. De stiller stadig opp på ekstravakter når arbeidsgiver ber om det." Og så etterlyser hun medlemmer og andre facebookvenners syn på dette. Svarene renner inn.

Jeg tror alltid at drevne politikere og forbundsledere handler rasjonelt. Støre vet normalt hva han vil med et budskap i mediene. Bye vet hva hun vil med sin forskrekkelse.

Støre har det øverste ansvaret for pasienter og helsevesen, men står samtidig foran et viktig valg. Det forklarer hans raske dementi. Bye ønsker det beste for sine medlemmer. Mest mulig helgefri og best mulig betalt for jobben. Begge er vant til forhandlinger. Støre riktignok på et overordnet plan. Og alle som driver forhandlinger vet at man ikke får gjennomslag for alle krav. Man inntar posisjoner, står på dem, beveger seg og møtes til slutt på midten.

Bye forhandler vanligvis mot sin arbeidsgivermotpart, Spekter-direktør Anne-Kari Bratten. I praksis har Bye både Støre og Bratten som motparter. De er svært forskjellige i form. Bratten er en kriger. Hun er utålmodig av natur og fyrer løs den ene salven etter den andre. Støre er diplomaten som normalt søker løsninger gjennom dialog.  Begge er imidlertid enige om at det er et stort behov for arbeidskraft i helsetjenesten.

Når støvet legger seg, bør partene på begge sider av konflikten og på alle nivåer sette seg sammen. Det er nå saken har momentum. Det er like før folk skal på ferie. Og det er like før et valg. Det er i praksis som i en meklingsinnspurt. Hvis forhandlingsviljen fins, blir det løst. Hvis den ikke fins, vedvarer konflikten.

Sykepleierforbundet har et landsmøtevedtak som formulerer forbundets posisjon. De vil ha tariffestet at de ikke skal jobbe mer enn hver tredje helg. Samtidig understreker man at medlemmene godt kan jobbe oftere på frivillig basis, men mot kompensasjon.

I dag vil en sykepleier med ti års ansiennitet som blir innkalt til ekstraordinær helgevakt få om lag 7000 kroner til sammen for to skift på åtte timer. Hvis vakten i stedet lå inne i en turnus, ville kompensasjonen for ubekvem arbeidstid bli på bare 7-800 kroner. Altså en tidel.

Sykepleierforbundets posisjon er begripelig både på den ene og den andre måten. Aller helst vil de ha fri to av tre helger. Men må de jobbe, hjelper det med økonomisk kompensasjon.

Støre er opptatt av landets økonomi, av styringen av ressurser i helsevesenet og av best mulig pasientbehandling.

Arbeidsgiver Bratten vil ikke tariffeste prinsippet om 3. hver helg. Hun mener sykepleiernes helgenekt er en del av årsaken til at det er så mye deltidsarbeidende i sykehusene. Dessuten viser hun til at Arbeidsmiljøloven tillater turnuser med jobbing annenhver helg. Men det er åpenbart også et økonomisk spørsmål. Det er der løsningen finnes. Det må en fornuftig forhandlingsløsning til. Den koster litt, men er vel anvendte penger. Det kan muligens også bidra til at flere vil bli sykepleiere.

 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.