KÆSJER INN: Karl Ove Knausgård kan smile hele veien til banken, de seks «Min kamp»-bøkene vil gjøre ham til en holden mann. Foto: Lars Eivind Bones
KÆSJER INN: Karl Ove Knausgård kan smile hele veien til banken, de seks «Min kamp»-bøkene vil gjøre ham til en holden mann. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Store kroner for kampen

Nå kommer «Min kamp. Fjerde bok» for fullt i bokklubb, men det er bokhandlene som gir Karl Ove Knausgård den store inntekten.

||| I følge normalkontrakten tjener Knausgård om lag 20 kroner pr bok i bokklubbsalg, mot 50 kroner pr bok solgt bok i bokhandel. For hver solgt lydbok vil han få om lag 30 kroner.

Spenning

I morgen utløper Bokklubben Nye Bøkers avbestillingsfrist for hovedbokpakka med «Min Kamp. Fjerde bok» og «Min Kamp. Første bok» samlet. Prisen er 524 kroner, det halve for den som avbestiller den første boka. Det er knyttet spenning til hvordan bokklubbmedlemmene har reagert på Knausgård-pakka, men en erfaren bransjeperson antyder et salg på mellom 15 og 30 000 pakker.

Kjøper medlemmene 20 000 pakker/40 000 bøker, gir det en inntekt på om lag 800 000 kroner til forfatteren.

Nytt opplag
Det er en pen sum, men den blekner mot bokhandelinntekten. Til nå er «Min kamp»-opplagene 55 000 (1), 36 000 (2), 34 000 (3) og 20 000 (4). I tillegg har Oktober varslet et nytt opplag på 10 000 for «Min kamp. Fjerde bok». Disse 155 000 bøkene representerer en inntekt på mellom 7.5 og 8 millioner kroner for forfatteren, men det er altså slik at royalty avregnes mot faktisk salg, ikke mot opplag.

Uansett vil Knausgård komme ut av sin seksbinds kamp med en pen slump på kontoen, og så får det være opp til ham selv å kalkulere timebetaling og personlige research- og produksjonskostnader. Og kanskje utgi dem som «Min kamp. Regnskapet».