STJERNE: Operastjerna Renee Fleming avbildet på en av de siste prøvene på Messenet's "Thais", på Metropolitan Opera i desember 2008.  Foto: SCANPIX / AP / Ken Howard/Metropolitan Opera
STJERNE: Operastjerna Renee Fleming avbildet på en av de siste prøvene på Messenet's "Thais", på Metropolitan Opera i desember 2008. Foto: SCANPIX / AP / Ken Howard/Metropolitan OperaVis mer

Store kutt for operaen i New York

Ledelsen senker lønna.

(Dagbladet.no): New Yorks Metropolitan Opera har lenge slitt med økonomien i forbindelse med finanskrisa. Nå sier operadirektør Peter Gelb at det er nødvendig med omfattende kutt, dersom det tradisjonsrike operahuset skal å unngå økonomisk krise neste sesong.

I et intervju med avisa New York Times forteller Gelb at operaen har mistet sponsormidler på ti millioner dollar denne sesongen.

Egenkapitalen på 300 millioner dollar har sunket med en tredjedel, og Gelb regner med at de totale billettinntektene vil bli flere milllioner dollar lavere enn beregnet.

Ledelsen skal allerede ha kuttet sine lønninger med ti prosent, og nå vil Gelb be resten av de ansatte om å gjøre det samme. Flere kjente operasangere vil bli bedt om å godta tynnere lønningsposer. I tillegg er flere store produksjoner kansellert.

- Finanskrisa har påvirket alle kulturinstitusjoner, og the Met er ikke noe unntak, sier Gelb i intervjuet.

Han mener underskuddet vil bli på et tosifret antall millioner dollar neste sesong, om ikke kostnadene kuttes drastisk.

Operaledelsen har imidlertid slått fra seg en idé om å øke billettprisene med åtte prosent, ettersom han ikke tror publikum vil ha råd til det. Nå varierer prisene fra 15 millioner til 375 dollar.

Men alt ser ikke helt mørkt ut.

- På grunn av suksessen the Met har hatt de siste par årene, er vi bedre rustet til å møte denne utfordringen enn vi ville vært ellers. Dersom du er i god form når du skal opereres, blir du raskere frisk, sier han.

Metropolitan Opera ble ifølge Wikipedia åpnet i 1880, og tilbyr omkring 220 forestillinger i året. Operaen er den største institusjonen for klassisk musikk i USA, og regnes for å være blant verdens fremste operahus.