Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Store kutt i Dagbladet

Hver sjuende ansatte i Dagbladet skal lokkes bort og avisa skal spare 50 millioner før 2005 er omme. Tidligere deadline gjør klubbleder Sigbjørn Andersen rasende.

Mandag møttes ledelsen og tillitsvalgte for å drøfte hvilke tiltak som er nødvendige for å nå målet om 50 færre årsverk og kostnads-kutt i løpet av de neste to og et halvt åra. Redaksjonen rammes hardest.

- Ingen avdelinger skjermes. Alle har fått beskjed om å foreslå hvordan vi kan kutte kostnader. Det er helt nødvendig hvis vi skal styrke Dagbladet både redaksjonelt og markedsmessig, sier adm. dir. Cato Hellesjø.

I første omgang håper han å unngå oppsigelser, men kan ikke utelukke det. Allerede før sommeren får alle ansatte tilbud om sluttpakke. I forrige innsparingsrunde, kalt Dagbladet Robust, ble det anslått at frivillige ordninger ville gi mellom 31 og 77 færre årsverk. 30 ble resultatet. I tillegg til nedbemanning innser ledelsen at omfattende kostnadskutt i produksjonen er nødvendig. Det vurderes blant annet å framskynde trykkstart på avisa.

- Vil ikke tidligere deadline gå ut over kvaliteten?

- Nei, ikke nødvendigvis. Med faste omtak kan vi være fleksible hvis nyhetsbildet krever det. Med større dagproduksjon kan vi konsentrere ressursene om nyhetsprioriterte sider på kveldstid, sier konstituert sjefredaktør John Arne Markussen.

Destruktivt

Klubbleder for journalistene, Sigbjørn Andersen, fnyser av Markussens tankegang.

- Tidlig trykkstart, på linje med Aftenposten og Dagsavisen, er en fallitterklæring for Dagbladet som nyhetsavis. Da svekkes vi i forhold til hovedkonkurrenten VG og fratar staben livsviktige journalistiske verktøy. Dårligere deadline er et destruktivt signal inn i landets mest spennende avisredaksjon, som har sanket en mengde priser de siste åra. Tidlig trykkstart er uaktuelt for oss, sier Andersen.

Markussen, derimot, er opptatt av å skape rom for vekst.

- Klarer vi å kutte kostnadene gjennom nedbemanning og andre tiltak, vil det gi oss handlefrihet til å skape god journalistikk.

I dag er det 370 ansatte i avisa. Med 50 færre årsverk vil det bety at mellom hver sjuende og åttende ansatte blir borte i løpet av de neste par åra.

Redaksjonens tur

- Redaksjonen må denne gangen bære den største nedbemanningen. Men det vil forhåpentlig skje ved frivillig avgang, sier Markussen.

Klubbleder Andersen advarer mot å si opp folk.

- Den første sjefen som sier opp folk, kan bli den første som må gå selv. Vi godtar ikke oppsigelser, sier Andersen.

Dagbladets sjefredaktør ønsker ikke å svartmale den økonomiske situasjonen i avisa.

- Opplaget så langt i år ligger under det vi har budsjettert med, men det er ikke en dramatisk nedgang. Vi er imidlertid nødt til å ta nødvendige grep, sier Markussen.

BETENKTE: - Den første sjefen som sier opp folk, kan bli den første som må gå selv. Vi godtar ikke oppsigelser, sier leder i Journalistklubben Sigbjørn Andersen (t.h.) Her sammen med nestleder Bjørn Olsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media