Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Store kutt i støtten som hjalp Nico & Vinz

Statsbudsjettet gjør internasjonal musikksuksess tøft, tror bransjen.

TRENGTE STØTTE: Nico & Vinz fikk turnèstøtte fra Utenriksdepartementet for å slå an i USA. Denne støtten blir nå kuttet. Foto: Sveinung U. Ystad.
TRENGTE STØTTE: Nico & Vinz fikk turnèstøtte fra Utenriksdepartementet for å slå an i USA. Denne støtten blir nå kuttet. Foto: Sveinung U. Ystad. Vis mer

- Norsk musikk kommer til å miste fotfestet i utlandet, sier Kathrine Synnes Finnskog.

Lederen for Music Norway våknet onsdag opp til kulturlovnader om å heve den norske musikkprofil internasjonalt - samtidig som det etterhvert ble klart at reisestøtten til norske musikere kuttes med 23,6 prosent.

Uforståelige kutt
- Det henger bare ikke på greip. Disse midlene er mye viktigere enn folk aner.

Reisestøtten ligger formelt under Utenriksdepartementets midler. Men da Kulturminister Thorhild Widvey presenterte kulturbudsjettet, var det med et klart mål om at flere norske artister skal gjøre det stort i utlandet.

- Dette vil gjøre norske artister mindre, ikke mer, synlige internasjonalt, sier Synnes Finnskog og legger til:

- Det er masse momentum rundt norsk musikk nå. Vi er på radaren. Kuttes det i reisestøtte kan vi miste alt dette. Færre vil høre på norsk musikk i utlandet.

UD tar saken med ro
UDs budsjett for kulturfremme neste år er på 65 millioner. Departementet frykter ikke at norske artister skal bli mindre attraktive som følge av innsparinger på reisestøtte.

- Lavere budsjetter får selvsagt konsekvenser for de som mottar støtten. Samtidig har en rekke norske musikere vist at de holder et høyt internasjonalt nivå og er attraktive ute, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

- Er ikke regjeringens politikk litt selvmotsigende her?

- Nei. Reisestøtten for kunstnere vil bestå, den blir bare litt lavere i 2015.

Ingen Nico & Vinz?
Hvert år mottar mange norske artister statlig støtte for å dra på turnè i utlandet. I år har denne reisestøtten blant annet blitt gitt til navn som Sondre Lerche, Jarle Bernhoft og Samsaya.

Synnes Finnskog sier at den siste norske stjerna på musikkhimmelen, Nico & Vinz, også trengte reisestøtte for å slå seg opp i USA.

- Da blir det jo ekstra rart å kutte i reisestøtten. Det er jo den som gir norske artister sjans å posisjonere seg i utlandet, sier Synnes Finskog.

Skaper inntekter
Også norske festivaler bruker statens reisestøtte aktivt til å hente inn utenlandske delegasjoner for å promotere seg selv og norsk musikk på festivalen.

- Hvorfor skal egentlig skattekroner finansiere turnèrølp i utlandet?

- Det er snakk om et lite, men avgjørende bidrag. Og det er viktig å forstå at dette er næringsfremme. Med andre ord så genererer reiseaktivitet i musikklivet potensielle inntekter både for utøveren og for hele bransjen.

- Se bare på Nico & Vinz.

BLIR TØFFERE: Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway står bak mange norske utenlandssuksesser. Det vil bli langt vanskeligere med neste års statsbudsjett, mener hun.
Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet.
BLIR TØFFERE: Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway står bak mange norske utenlandssuksesser. Det vil bli langt vanskeligere med neste års statsbudsjett, mener hun. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media