Store mangler ved viktig valg

Viktig valg, usikker framtid..

IKKE FRITT:  Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
IKKE FRITT: Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Meninger

Myanmar, også kjent som Burma, går til et avgjørende parlamentsvalg søndag, etter et halvt århundre som militært diktatur. Men helt fritt og fredelig er det dessverre ikke. I de to delstatene Kachin og Shah er valget avlyst på grunn av borgerkrig. En halv million muslimske rohingya er fratatt sine identitetskort og stemmeretten. Ingen muslimer er å finne på valglistene. Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi kan ikke bli president fordi hennes avdøde ektemann var britisk statsborger og hun har to britiske sønner.

91 partier, mange av dem representerer store etniske mindretall, kjemper om de 498 setene i over- og underhuset i Hluttaw for de neste fem år. Men fremdeles skal de militære ha en firedel av setene i begge kamre, ifølge Grunnloven. De militære har videre rett på statsrådstaburettene for forsvar, grensespørsmål og innenriks. Og generalene kan legge ned veto mot endringer i Grunnloven.

Dette er, likevel, den hittil viktigste prøven på om de militære mener alvor med demokratisering. I 2011 åpnet de militære for et halvt sivilt styre, og den tidligere generalen Thein Sein, som hadde vært regjeringssjef under militærjuntaen ble president. Suu Kyi ble slapp fri fra husarrest, og hundrevis av politiske fanger løslatt.

I 2012 var det tilleggsvalg til parlamentet, og Suu Kyi og Nasjonal Liga for Demokrati (NLD) gjorde et uhyre sterkt valg idet de fikk 43 av de 44 setene som partiet kjempet om. Nå er de flestes øyne rettet mot NLD og de militæres parti, Unionen for Solidaritet og Utvikling (USDP). Suu Kyi sier hun vil styre landet dersom NLD vinner. Hun vil da «stå over presidenten», sier hun, hvordan nå det skal skje. Hun akter å endre Grunnloven. Da kan imidlertid de militære legge ned veto. NLD kan heller ikke være sikker på å vinne et flertall. Hun tar uansett sikte på å danne ei regjering for nasjonal forsoning, dersom partiet vinner. Ikke før etter valget vil hun svare på om dette innebære å ta med statsråder fra de militære eller USDP.

Trass i store mangler er valget viktig, men framtida usikker for Myanmar, som nå er åpnet mot verden: EU sender 150 observatører, og utenlandske akademikere og journalister vil være til stede i stort antall.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.