DEBATT

Eldreomsorg:

Store mørketall på depresjon blant eldre

Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem.

DEPRESJON BLANT ELDRE: Vi har mye kunnskap om at ensomhet kan bidra til at man spiser mindre, sover dårligere og at man ikke er i nødvendig aktivitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DEPRESJON BLANT ELDRE: Vi har mye kunnskap om at ensomhet kan bidra til at man spiser mindre, sover dårligere og at man ikke er i nødvendig aktivitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi har lenge vært bekymret for om det er store mørketall på depresjon blant eldre, og særlig hos eldre som bor alene.

Når tall fra Reseptregisteret nå viser at antallet personer over 90 år som får antidepressiva har økt med 60 prosent på ti år, er det grunn til å våkne. Særlig når ny forskning viser at det finnes metoder for enklere å avdekke og forebygge depresjon hos eldre.

En studie nylig publisert i The British Journal of Psychiatry viser at to enkle spørsmål kan avdekke depresjon like effektivt som andre screeningmetoder. Spørsmålene er:

1. Har du vært plaget av å føle deg nedstemt, deprimert eller motløs?

2. Har du opplevd liten interesse eller glede ved å gjøre ting?

Dette er viktige funn som bør få betydning for hvordan helsepersonell jobber for å avdekke depresjon blant eldre i Norge. Det å screene eldrebefolkningen for psykiske plager, er da egentlig ikke vanskeligere enn å systematisk stille de to spørsmålene som handler om hvordan man egentlig har det.

Mange eldre opplever at livet tar en helt ny vending når ektefellen dør, eller helsa begynner å svikte. I årene framover vil stadig flere få hjelp til å kunne bo hjemme så lenge som mulig. Da må vi være ekstra oppmerksomme på at det kan bety fare for ensomhet, isolasjon og depresjon. Hvis vi kan avdekke en begynnende depresjon hos eldre så tidlig som mulig, vil vi kunne bidra til at eldre ikke isolerer seg og blir ensomme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer