DEPRESJON BLANT ELDRE: Vi har mye kunnskap om at ensomhet kan bidra til at man spiser mindre, sover dårligere og at man ikke er i nødvendig aktivitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DEPRESJON BLANT ELDRE: Vi har mye kunnskap om at ensomhet kan bidra til at man spiser mindre, sover dårligere og at man ikke er i nødvendig aktivitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Eldreomsorg:

Store mørketall på depresjon blant eldre

Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem.

Meninger

Vi har lenge vært bekymret for om det er store mørketall på depresjon blant eldre, og særlig hos eldre som bor alene.

Når tall fra Reseptregisteret nå viser at antallet personer over 90 år som får antidepressiva har økt med 60 prosent på ti år, er det grunn til å våkne. Særlig når ny forskning viser at det finnes metoder for enklere å avdekke og forebygge depresjon hos eldre.

En studie nylig publisert i The British Journal of Psychiatry viser at to enkle spørsmål kan avdekke depresjon like effektivt som andre screeningmetoder. Spørsmålene er:

1. Har du vært plaget av å føle deg nedstemt, deprimert eller motløs?

2. Har du opplevd liten interesse eller glede ved å gjøre ting?

Dette er viktige funn som bør få betydning for hvordan helsepersonell jobber for å avdekke depresjon blant eldre i Norge. Det å screene eldrebefolkningen for psykiske plager, er da egentlig ikke vanskeligere enn å systematisk stille de to spørsmålene som handler om hvordan man egentlig har det.

Mange eldre opplever at livet tar en helt ny vending når ektefellen dør, eller helsa begynner å svikte. I årene framover vil stadig flere få hjelp til å kunne bo hjemme så lenge som mulig. Da må vi være ekstra oppmerksomme på at det kan bety fare for ensomhet, isolasjon og depresjon. Hvis vi kan avdekke en begynnende depresjon hos eldre så tidlig som mulig, vil vi kunne bidra til at eldre ikke isolerer seg og blir ensomme.

Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem. Blant de over 80 år oppgir omtrent tre av ti at de er ensomme. Det innebærer ikke bare at de går glipp av gleden ved å være sammen med andre, de går også glipp av helsegevinsten ved å være en del av et fellesskap.

Vi har mye kunnskap om at ensomhet kan bidra til at man spiser mindre, sover dårligere og at man ikke er i nødvendig aktivitet. Ved å holde seg i mentalt god form, er det derfor også større mulighet for at man tar del i aktiviteter i og rundt der en bor.

Det kan være vanskelig for helsepersonell å skille om aldringssymptomer som dårlig søvn, lite matlyst og nedsatt energi har somatiske eller psykiske årsaker.

Når forskning viser at to så enkle spørsmål kan avdekke begynnende depresjon og psykisk helseplage, bør alle som jobber med eldre i norsk helsetjeneste vurdere å bruke en slik metode.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.