Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Store Norske + Wikipedia = sant?

SNL avvikles. Hva skjer med innholdet?

AVVIKLES: Store Norsk leksikons nettutgave avvikles som forlagseid tjeneste fra 1. juli. En mulig løsning for innholdet kan være å gi det en åpen lisens som muliggjør dugnadspublisering på norske Wikipedia, skriver Dagbladets kommentator.
AVVIKLES: Store Norsk leksikons nettutgave avvikles som forlagseid tjeneste fra 1. juli. En mulig løsning for innholdet kan være å gi det en åpen lisens som muliggjør dugnadspublisering på norske Wikipedia, skriver Dagbladets kommentator. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kunnskapsinstitusjonen Store Norske Leksikon (SNL) er historie. I hvert fall i sin nåværende form. Gamle papirutgaver samler støv i de tusen hjem, mens all drift av nettstedet storenorskeleksikon.no er besluttet avviklet fra eierne Aschehoug og Gyldendals side, med virkning fra 1 juli.

Beslutningen kommer ikke som noen overraskelse, enten den leses som et ultimatum overfor kulturministeren etter manglende svar på forlagets søknader om statstøtte til fortsatt drift, eller som en reell innrømmelse av at prosjektet har spilt fallitt.

For en fallitt er det. Slik noen av oss fryktet helt siden lanseringen, har ikke nye SNL lykkes med sin hybridmodell. Etter å ha fristet en mislykket tilværelse som betalingstjeneste i konkurranse med gratisalternativer som Wikipedia, lyktes heller ikke satsingen på en et gratis, reklamefinansiert oppslagsverk styrt av fagredaktører med brukerbidrag.

SNL feilet på flere plan:

•Reklamemodellen fungerer for nettaviser og kommersielle tjenester, men var et problematisk valg for et seriøst oppslagsverk. Å gjøre seg avhengig av reklameinntekter er ikke bare skummelt i nedgangstider, det er grunnleggende problematisk for et oppslagsverk som er avhengig av å framstå som nøytralt og faktaorientert.

•SNL var for lite nettsentrisk, med mangelfull lenking både internt i oppslagsverket og ut mot nettet.

•Dårlig synlighet mot søketjenester som Google bidro også til en svak markedsposisjon.

•Kvaliteten var for ujevn - til tross for et enormt tilfang av artikler og høyt faglig nivå på mange felt, kom SNL dårlig ut av flere innholdssammenlikninger med brukerskapte Wikipedia.

•At styreformann William Nygaard ved flere anledninger har vist det man må kunne kalle en fordomsfull holdning overfor brukerskapt innhold, wiki-modellen i sin alminnelighet og Wikipedia spesielt, har nok heller ikke bidratt til å styrke nettsamfunnets velvilje overfor SNL.

•SNL er selvsagt også et offer for utviklingen i kunnskapssamfunnet mer generelt: Radikalt forenklet informasjonstilgang gjør at oppslagsverkets gullalder er ugjenkallelig forbi.

NÅ ER SPØRSMÅLET hva som skal skje med innholdet i Store Norske. Det har utvilsomt har stor verdi i et lite språksamfunn som det norske. Administrerende direktør i Kunnskapsforlaget, Kristenn Einarsson, sier forlaget er klart til inngå avtale med det offentlige om vederlagsfri overdragelse, på betingelse av at leksikonet drives seriøst videre som nasjonalt fagfolkleksikon.

Men det er høyst usikkert om staten, for eksempel gjennom en stiftelse, kan overta prosjektet og løfte det til nivået som er nødvendig.

Skal det forsøkes, bør det, som forfatter og SNL-bidragsyter Eirik Newth tidligere har påpekt i denne bloggposten, være som del av en større offentlig kunnskaps- og digitaliseringsstrategi basert på åpne standarder og lisenser, der også prosjekter som NDLA og bokhylla.no har sin naturlige plass.

En vel så interessant løsning, som også har vært diskutert lenge, kunne være å se på muligheten for å hente SNLs artikkelsamling inn i norske Wikipedia.

DET KAN enten skje som et supplement til en statlig ordning, eller som et fullverdig alternativ. Hvis SNL gis en åpen lisens, slik Wikimedia Norge nå foreslår, kan det viderebrukes og videreutvikles både som en del av Wikipedia og i andre sammenhenger. Da havner det der folk vil bruke det, blir en del av nettets viktigste kollektive kunnskapsprosjekt, og kommer samfunnet til nytte i mange år framover. Det må gjerne skje mot en fornuftig statlig kompensasjon til Kunnskapsforlaget, selv om forlaget har tilbudt en verderlagsfri overdragelse.

Det vil ikke skje etter kriteriene for det forlaget kaller et «fagfolkleksikon», og en slik løsning vil nok skjære William Nygaard og hans likesinnede i hjertet.

MEN ALL ERFARING så langt tyder på at resultatet vil bli et bedre, mer oppdatert og nettsentrisk oppslagsverk - til beste for det norske kunnskapssamfunnet.

Det betyr en maktforskyvning mellom kollektiv kompetanse og kunnskapsindustri. Det er, som professor Jon Bing har påpekt, et tegn på at vi har fått en ny kunnskapsindustri ved siden av den gamle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!