Store Norske + Wikipedia = sant?

SNL avvikles. Hva skjer med innholdet?

AVVIKLES: Store Norsk leksikons nettutgave avvikles som forlagseid tjeneste fra 1. juli. En mulig løsning for innholdet kan være å gi det en åpen lisens som muliggjør dugnadspublisering på norske Wikipedia, skriver Dagbladets kommentator.
AVVIKLES: Store Norsk leksikons nettutgave avvikles som forlagseid tjeneste fra 1. juli. En mulig løsning for innholdet kan være å gi det en åpen lisens som muliggjør dugnadspublisering på norske Wikipedia, skriver Dagbladets kommentator. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kunnskapsinstitusjonen Store Norske Leksikon (SNL) er historie. I hvert fall i sin nåværende form. Gamle papirutgaver samler støv i de tusen hjem, mens all drift av nettstedet storenorskeleksikon.no er besluttet avviklet fra eierne Aschehoug og Gyldendals side, med virkning fra 1 juli.Beslutningen kommer ikke som noen overraskelse, enten den leses som et ultimatum overfor kulturministeren etter manglende svar på forlagets søknader om statstøtte til fortsatt drift, eller som en reell innrømmelse av at prosjektet har spilt fallitt.

For en fallitt er det. Slik noen av oss fryktet helt siden lanseringen, har ikke nye SNL lykkes med sin hybridmodell. Etter å ha fristet en mislykket tilværelse som betalingstjeneste i konkurranse med gratisalternativer som Wikipedia, lyktes heller ikke satsingen på en et gratis, reklamefinansiert oppslagsverk styrt av fagredaktører med brukerbidrag.SNL feilet på flere plan:

•Reklamemodellen fungerer for nettaviser og kommersielle tjenester, men var et problematisk valg for et seriøst oppslagsverk. Å gjøre seg avhengig av reklameinntekter er ikke bare skummelt i nedgangstider, det er grunnleggende problematisk for et oppslagsverk som er avhengig av å framstå som nøytralt og faktaorientert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer