KOMMENTARER

Store norske kulldilemma

Er det greit med kull, så lenge det er norsk?

SVALBARD: Kulldeponi i Longyearbyen, Svalbard. Regnskapstallene er røde. Kullprisene lave. Langtidsutsiktene dystre. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SVALBARD: Kulldeponi i Longyearbyen, Svalbard. Regnskapstallene er røde. Kullprisene lave. Langtidsutsiktene dystre. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det utspiller seg et drama før jul på Svalbard. Hundre mennesker mister jobben ved Store Norske Spitsbergen Kullkompani, og flere arbeidsplasser er i fare. Regnskapstallene er røde. Kullprisene lave. Langtidsutsiktene dystre.

Denne uka var Svalbards ordfører, Christin Kristoffersen (Ap), i Oslo for å orientere politikere og lobbyister om situasjonen. Kullkompaniet blir nødt til å be Næringsdepartementet og Stortinget om et kriselån for å klare seg gjennom vinteren.

Timingen er ikke den beste for ordføreren. Bønnen for det norske kullet kommer samtidig med debatten om hvorvidt oljefondet bør trekke seg ut av kullinvesteringene. Ekspertgruppen skal levere sin rapport onsdag. Kriteriene for uttrekk må være klare, slik at man unngår at det går politikk i hver enkelt sak. Avgrensingen og rammene rundt er en utfordring. Men ifølge en kilde med kjennskap til arbeidet, går det mot å kutte kullinvesteringer, på en eller annen måte. Stortingsflertallet er for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer