Store penger på spill

Gutta i Catch-Gamer spiller dataspillet «Counter-Strike» så bra at de i forrige uke vant 200.000 kroner i Sør-Korea.

(Dagbladet): Foran titalls tusen tilskuere spilte nordmennene i Team Catch-Gamer dataspillet «Counter-Strike» på en strand i Sør-Korea forrige fredag. Det var finale i World e-Sports Games, og førsteprisen var på hele 50.000 amerikanske dollar. Motstanderne var svenske - og de stakk dessverre av med seieren.

Nå er gutta tilbake i landet igjen, etter seks uker med hardkjør i Sør-Korea. Med seg har de fem ungdommene en sjekk på 30.000 dollar - nærmere 200.000 kroner - og en sterkt befestet posisjon i det internasjonale e-sport-miljøet.

- Tåre i øyekroken

I stekende sol på en uteservering i Oslo sitter Jonas «bsl» Alsaker Vikan (23) og Geir Stian «Juve9le» Svendsen (19). Det er dagen etter hjemkomst, og det er usikkert om det er den lange reisen eller «velkommen hjem»-pilsene kvelden i forveien som gjør at de føler seg døsige.

Ved siden av dem ved bordet er den gigantiske sjekken fra WEG, der det med stor skrift står «30.000 USD». Damene på nabobordet prøver å være diskrete der de titter over mot oss, men det fortoner seg mer som nysgjerrig stirring.

- Det har vært litt av en opplevelse, forteller Jonas.

- Det tok lang tid før det faktisk gikk opp for oss at vi var på plass i Sør-Korea for å spille. I lang tid hadde vi gått rundt og gledet oss, og da vi endelig var der så var det nesten et antiklimaks. Men da matchdagene kom var det virkelig stort - spesielt da vi vant semifinalen. Det dukket opp en tåre i øyekroken på de fleste av oss, fortsetter han, før Geir Stian legger til:

- Bare det å sitte på en scene foran så mange mennesker og spille er overveldende, spesielt når det hele sendes live på koreansk tv. Den yngste på laget er 18 år, så det er klart at dette er stort for oss.

FORNØYDE: Geir Stian «Juve9le» Svendsen (til venstre) og lagleder Jonas «bsl» Alsaker Vikan i Team Catch-Gamer er klart fornøyde med annenplass i World e-Sports Games i Sør-Korea. Foto: Snorre Bryne
FORNØYDE: Geir Stian «Juve9le» Svendsen (til venstre) og lagleder Jonas «bsl» Alsaker Vikan i Team Catch-Gamer er klart fornøyde med annenplass i World e-Sports Games i Sør-Korea. Foto: Snorre Bryne Vis mer

Finalen ble utsatt 

Finalen i WEG ble først utsatt til søndagen på grunn av regnvær, men litt senere på kvelden ble det brått bestemt at matchen likevel skulle spilles sent på fredagskvelden. Dette var en omdiskutert vending, og WEG var raskt ute med å beklage til spillerne at det ble litt rot i programmet.

- Men det er en ung sport, og de fleste arrangørene av slike turneringer er utrolig flinke til å høre på tilbakemeldingene de får fra spillerne. Det blir bedre og bedre for hver gang, sier Jonas.

E-sport er nemlig big business i Sør-Korea. Det er flust av proffspillere med stjernestatus, og folk følger turneringene som vi følger fotballkamper her hjemme. Det finnes til og med dedikerte tv-kanaler som kun sender spillstoff. Bare for ett spill, «StarCraft», er det en tv-kanal som har sendinger 24 timer i døgnet med opptil åtte millioner seere hver dag.

Flere turneringer

- For et par år siden var det bare én turnering på høyt nivå i e-sport, og det var stort sett bare lag fra USA og Sør-Korea som hevdet seg. Men på kort tid har det hele nærmest eksplodert. Nå er det et økende antall store turneringer verden rundt, flere profesjonelle lag som reiser rundt, pressedekning, store sponsorer og større prispenger, sier Jonas.

- Når en spiller er interessant for et lag er det ikke lenger uvanlig å snakke om lønn. I hele WEG var det faktisk bare to lag med spillere som ikke har fast lønn, og det var de to topplagene - svenske Begrip og oss. Alt foregår i mer organiserte former i Sør-Korea. De har for eksempel en egen spillerforening, KESPA, for de som driver med e-sport. Staten støtter så mye opp rundt disse proffspillerne at de til og med slipper å betale skatt på gevinster fra turneringer. Vi har et godt stykke å gå i Norge før e-sporten kommer opp på samme nivå som der borte, forteller Geir Stian.

Ungt i Norge 

I Norge er nemlig e-sporten fortsatt en veldig ung affære, med vilkårlige turneringer av svært varierende kvalitet. Pengepremiene kan ikke måle seg med de internasjonale turneringene, og det er stor forskjell på lagene med høyt nivå, og de mer hobby-orienterte spillerne.

Men det kommer seg.

- Vi prøver jo å være tilstede på turneringene, kanskje mest for å støtte opp om det nasjonale miljøet. Men det slår begge veier. Folk møter gjerne opp for å se de beste spille, men velger selv å ikke delta fordi de skjønner at de ikke har sjans til å vinne. Det beste hadde vært om vi fikk flere ligaer eller divisjoner i esporten her til lands, som man ser i fotballen. Dermed kunne folk konkurrert på likere vilkår, og oppslutningen ville mest sannsynligvis bli bedre, sier Jonas.

I tillegg til Catch-Gamer så har man også det norske laget Team9 som kan hevde seg internasjonalt. I går ble imidlertid Team9 slått ut av Electronic Sports World Cup i Paris. Du finner også norske «Counter-Strike»-spillere i verdensklasse i andre utenlandske lag, blant annet Ola «elemeNt» Moum i britiske 4Kings og Jørgen «Xeqtr» Johannessen i Team NoA - sistnevnte lag stakk av med seieren i WEGs forrige sesong.

- Det er en veldig stor forskjell på hvordan lagene spiller i forhold til hvilken del av verden de kommer fra. I de skandinaviske landene så baseres spillingen stort sett på taktiske planer, mens lengre sør i Europa spiller de likt, bare litt tregere - og endel dårligere. I USA, Russland og Asia er det derimot helt kaos, med tilfeldige spillestiler som noen dager fungerer godt, mens andre dager er helt håpløse. De er generelt flinke, men spiller gjerne uten tanke på taktikk, forteller Jonas.

Øving må til 

Jonas har selv spilt «Counter-Strike» aktivt i fire år. Etter to år med «turneringer på Meråker og denslags» befant han seg brått på Copacabana i Brasil, som en lønnet spiller i et brasiliansk lag. Han bodde godt i en betalt leilighet og fikk både bil og vaskehjelp til disposisjon. Dit kommer man seg imidlertid ikke uten å øve. Og øve. Og øve.

- Når det skjer noe i spillet, har du gjerne et kvart sekund på deg - og på den tiden skal du kanskje ha kastet et par granater og i tillegg ha skutt en motstander. I kampens hete går alt temmelig kjapt for seg, sier han.

- Jeg har spilt så mye nå at jeg ikke er nervøs foran turneringene, men selvfølgelig så kjenner jeg adrenalinet pumpe i kampens hete. Det er en god ting, ettersom det bidrar til at man reagerer raskere.

OL neste? 

Når OL går av stabelen i London i 2012 er det ikke utenkelig at e-sporten er representert i noen øvelser.

- Tidligere har det vært sagt at elektronsik sport ikke kan være for sport å regne, når vi sitter foran en skjerm og spiller dataspill. Men når bridge og sjakk kan være OL-grener, er det forhåpentligvis ikke langt igjen for e-sporten. Og jeg kan love deg at vi blir mer svette i løpet av en match enn det sjakkspillerne gjør, smiler Jonas.

HJEMME IGJEN:</B> Team Catch-Gamer ble tatt godt imot på Gardermoen da de kom hjem i går. Fra venstre: Tore Aronsen, Christian Wæraas, Thomas Rudstrøm, Jonas Alsaker Vikan og Geir Stian Svendsen.
ØVING: Når man spiller foran mange publikummere både live og på tv, må konsentrasjonen være på topp. Her øves det.