Arbeiderpartiets landsmøte 2019:

Støre røsket med seg hele verktøysavdelinga på Clas Ohlson, Biltema, Jernia og Maxbo

Næringspolitikk er blitt norsk politikks nye kampsak.

SKARP KONKURRANSE: Velferd og kommuneøkonomi tok opp mye av landsmøtetalen i går. Men det er i næringspolitikken knivene slipes for tida. Foto: Hans Arne Vedlog
SKARP KONKURRANSE: Velferd og kommuneøkonomi tok opp mye av landsmøtetalen i går. Men det er i næringspolitikken knivene slipes for tida. Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Kommentar

Hvem hadde trodd? For bare noen år siden var næringsministerposten utskjelt som meningsløs og uten virkemidler. Verktøykassa var tom, het det. I går raslet det mens Jonas Gahr Støre helte verktøyene oppi kassa. Oppmerksomheten rundt næringspolitikk er blitt stor, og har plutselig seilt opp som en av de dominerende sakene fram mot Stortingsvalget i 2021. Dagens Næringsliv sendte ut en push-melding allerede før Støres landsmøtetale var i gang i går. Den handlet om seks framtidsnæringer som Støre ville peke ut i sin tale.

Foran på pressebenken så jeg en som satt og skrev en oppfølger. «Seks framtidsnæringer. Fisk er ikke blant dem.»

LANDSMØTE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tok opp metoo i sin tale på landsmøtet. Det er det første landsmøtet etter metoo-sakene i partiet som startet i desember 2017 - få måneder etter valgnederlaget. Video: NTB Scanpix Vis mer

Bakteppet er klimaendringene og norsk oljevirksomhet. Folk er bekymret for klimaet, men folk er også bekymret for arbeidsplassene sine. Før hun kom til makta i 2013 brukte Erna Solberg behovet for omstilling av norsk næringsliv, med en sterkere fastlandsøkonomi, som poeng i valgkampen. Arbeiderpartiet har vært seine med å svare, men det kommer også mer spisset når det først lanseres. I løpet av det siste året har Jonas Gahr Støre, sammen med partistrategen Espen Barth Eide, startet oppbyggingen av en helhetlig klima og næringspolitikk. Ambisjonen er å satse på næringer som er grønne, og som samtidig vil gi verdiskapning og arbeidsplasser. Grønn skipskraft, flytende havvind, kraftkrevende industri, skogsindustri, karbonfangs- og lagring - og, som nissen med på lasset, olje og gass.

Akkurat hvordan dette skal realiseres er foreløpig noe uklart. Det viktigste nå er retningen, partiet lover at det skal konkretiseres mer fram mot valget i 2021. Det er litt som om Støre er sendt på raid i verktøyavdelingen hos både Clas Ohlson, Biltema, Jernia og Maxbo. Kanskje til og med Jula.

Det er to ting som gjør den nye oppmerksomheten rundt næringspolitikk interessant. For det første er det klare skillelinjer mellom venstresiden og høyresiden. Ap og venstresiden peker tydelig på næringer, mens høyresiden vil ha næringspolitikken på en armlengdes avstand. Denne regjeringen satser på statsselskapene Enova og Nysnø, som på egenhånd skal støtte klimateknologi, gründere og oppstartsbedrifter.

Den andre grunnen til at det er interessant, er at det helt åpenbart er nødvendig - og at det haster. Norsk økonomi er fortsatt altfor avhengig av olje- og gassvirksomheten. Innen 2030 skal vi ha kuttet 40 prosent av utslippene i Norge. Det er en enorm oppgave, som vil måtte få konsekvenser for alle deler av samfunnet. Fram mot 2050 skal utslippene i praksis gå ned mot null. I hele verden. Hvis norsk økonomi , og dermed velferden og alt det andre, skal fungere i en slik (nær) framtid, må den være grønn for å være konkurransedyktig. At Arbeiderpartiet og Høyre kappes om å finne de beste løsningene på dette, er helt nødvendig for at Norge skal kunne få til dette raskt nok. Nå gjelder det bare å ikke bruke for lang tid foran hyllene på Biltema.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.