Store statlige ansvar

100000 bruker daglig Store norske leksikon på nett. Har staten råd til å la være å redde det?

KLASSEREISE: Snl.no har med målrettede og svært kompetente medarbeidere — med millioner fra Fritt Ord i ryggen - bygget opp nettsiden på ny, og utviklet en kunnskapstjeneste av klasse. Den gamle, annonsefinansierte gratisversjonen var ikke liv laga. Berit Roald / SCANPIX
KLASSEREISE: Snl.no har med målrettede og svært kompetente medarbeidere — med millioner fra Fritt Ord i ryggen - bygget opp nettsiden på ny, og utviklet en kunnskapstjeneste av klasse. Den gamle, annonsefinansierte gratisversjonen var ikke liv laga. Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var litt deilig at gatene ble fri for leksikonselgere. Det er dårlig business å selge sand i Sahara, noe Kunnskapsforlaget innså etter å ha utgitt siste papirutgave av Store norske leksikon 2005- 2007. I 2010 måtte de kaste inn håndkleet for godt - og skrote den annonsefinansierte gratisversjonen av leksikonet på nett. Snl.no var ikke liv laga, det lot seg rett og slett ikke gjøre å finansiere en nettbasert, søkbar kunnskapsbase av høy kvalitet med reklamekroner. Wikipedia knuste snl.no i en leksikontest i VG. Et pinlig nederlag.

Dette ledet noen til å tro at det ikke var behov for et eget norsk leksikon. Dette fikset jo den kollektivt opparbeidede gratistjenesten Wikipedia bedre. Om det var dette som tankegangen, eller om det skyldtes manglende politisk vilje til å ta på seg en ny, fast utgift, vites ikke. Men daværende kulturminister Anniken Huitfeldt nektet i 2010 å ta på seg ansvaret for snl.no. Til NRK sa hun at det ikke var statens oppgave å ta ansvaret for et prosjekt som ikke lønner seg kommersielt. Det var nye toner fra en norsk kulturminister - som for øvrig bruker ikke så rent få millioner på å holde liv i NRK, Den norske operaen og Nationaltheatret. For å nevne noe. Kulturdepartementet ville ikke gi tilslag på Kunnskapsforlagets søknad om sju millioner i årlig støtte for å gi snl.no troen på videre liv. Det skapte rabalder, og utløste idioterklæringer av både departementet og Huitfeldt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.