Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Store stjerner på scenen

Operaen åpner i helga.

I alt ti gjestesolister, blant dem stjernesopranene Maria Guleghina, Nicole Cabell og Anja Harteros, hentes inn for å markere åpningen av verdens nyeste operabygg.

De nesten 1.400 publikummerne har mye å se fram til. I tillegg til verdensstjernene skal samtlige av de 20 sangsolistene i Den Norske Opera & Ballett opptre.

Knut Skram (70), pensjonert operasanger i navnet, men slett ikke i gagnet, er en av dem.

- Dette kommer til å bli en flott forestilling, sier Skram.

Han sitter i Operaens styre og er nettopp tilbake fra Barcelona, der han har opptrådt i to måneder. Etter den kommende gallaforestillingen skal han fortsette på scenen i Bjørvika, i rollen som kongens minister Don Fernando i utdrag av Beethovens «Fidelio».

- Jeg er veldig glad for denne muligheten og ser fram til kvelden, 44 år etter at jeg debuterte, sier Skram til NTB.

Berømte scener
Flere av de ti gjestesolistene som skal opptre under gallaforestillingen, synger jevnlig på berømte scener som Metropolitan-operaen i New York og La Scala i Milano. Det gjelder i høyeste grad russiske Maria Guleghina. Hun debuterte på La Scala allerede året etter at hun startet sin karriere i operaen i Minsk, og har samarbeidet med stjerner som Luciano Pavarotti og Plácido Domingo.

Publikum vil også få oppleve den tyske bassen René Pape, «en artist som forhekser sitt publikum med sin karisma og stemme som bare fins hos én av en million», ifølge magasinet Opera News.

BERØMT: Verdensstjernen Maria Guleghina er én av ti gjestesolister som skal kaste glans over åpninga av operaen i Bjørvika. Foto: Mary Altaffer / AP
BERØMT: Verdensstjernen Maria Guleghina er én av ti gjestesolister som skal kaste glans over åpninga av operaen i Bjørvika. Foto: Mary Altaffer / AP Vis mer

Anmeldelsen ble skrevet etter at Pape hadde sunget på Metropolitan i 2005. I Bjørvika skal Pape synge «Ella giammai m’amo» fra Giuseppe Verdis «Don Carlo».

Over hele verden
Også amerikanske Nicole Cabell og tyske Anja Harteros er verdensnavn som opptrer på operahus over hele verden, Metropolitan og La Scala inkludert. Begge har vunnet verdens mest anerkjente sangkonkurranse BBC Cardiff Singer of the World Competition.

Det er ikke bare gallagjestene som får mulighet til å se operastjernene lørdag. Gallaforestillingen skal sendes direkte i NRK TV.

Blant norske gjestesolister er Elizabeth Norberg-Schulz, Solveig Kringlebotn og Randi Stene.

Alle tre har opptrådt på de gjeveste operascenene i verden, blant dem Metropolitan, La Scala, Covent Garden i London og Opera Bastille i Paris. De siste årene har Norberg-Schultz hatt flere store roller i Roma. I de siste par årene har hun også jobbet som professor ved Universitetet i Stavanger.

(NTB)

image: Store stjerner på scenen
PENSJONIST: Operasangeren Knut Skram (70) er fortsatt aktiv, og kommer til Bjørvika i helga. Her med laurbærkrans etter avslutningskonserten i Den Norske Opera i 2000.
STJERNE 1: Solveig Kringlebotn er én av ti gjestesolister under Bjørvika-åpningen i helga.
STJERNE 2: Den norske verdensstjernen Elizabeth Norberg-Schulz kommer også.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media