Store stjerner til små festivaler

I sommer strømmer utenlandske musikkstjerner til Grimstad, Mo i Rana og Halden. Arrangørene frykter inflasjon i festivaler.

– Det vil markedet avgjøre. Sånn som det er nå, har vi en ubegrenset aktivitet, og folk er sultne på opplevelser. Men det er klart det er en dyr bransje. Jo flere tilbud man får, jo mer selektiv blir man, sier Mjelle.

Lost Weekend-festivalen i Bergen har blant annet booket det verdenskjente bandet Flaming Lips. Festivalsjef Ronny Knutsen forteller om harde budrunder for å skaffe seg drømmeartistene.

Pengene avgjør

– Det blir tøffere og tøffere, og pengene taler. Legger man penger på bordet, kan man få hvem som helst, sier Knutsen, som mener det har gått inflasjon i festivaler.

– Men så lenge hver festival kan finne sitt særpreg, vil den overleve.

Bukta-festivalen i Tromsø er et godt eksempel på en liten festival som har vokst seg stor. Den startet i 2004 med 5000 publikumere over to dager, og har nå økt til tre dager.

Ifølge PR-og informasjonsansvarlig Håvard Stangnes forventer de å selge over 13 000 billetter til årets festival, hvor blant annet Iggy & The Stooges skal sørge for festivalstemning. Bookingbudsjettet er dobbelt så høyt som fjorårets.

– Men vi er ikke med på noe galmannskappløp, sier Stangnes, som er usikker på småfestivalenes framtid.

TIL BUKTA:
Iggy and the Stooges spiller i Tromsø lørdag kveld. Foto: TOR ARNE DALSNES
TIL BUKTA: Iggy and the Stooges spiller i Tromsø lørdag kveld. Foto: TOR ARNE DALSNES Vis mer

– Når hvert lille nes skal ha sin egen festival, tror jeg ikke det kommer ikke til å holde i all evighet, mener han.

Advarende pekefinger

Toffen Gunnufsen mener ønsket om å bli større ligger innebygd i enhver arrangørs hjerte.

– Mange av de små festivalene har blitt mellomstore på kort tid, og har nå en kapasitet på 5-6000 publikummere om dagen. Hvis man vil gå et steg videre, kan det kan fort bli dyrt. Plutselig står du der som et lite lam som må slåss på like vilkår som de store festivalene i Europa, sier Gunnufsen, og råder arrangørene til å se etter alternative artister.

– Hvis man har Iggy i hytt og vær, blir det ikke så interessant lenger. Markedet vil bli mettet hvis festivalene blir for like. Det ligger i sakens natur at noen vil prelle av hvis vi får for mange festivaler. Men igjen: Liv skaper liv, man må bare være oppmerksom på at det kan gå galt, sier festivalveteran Gunnufsen, og anbefaler arrangørene å vurdere hvor mye de vil investere i festivalen.

– Det er som å spille poker; du må vurdere hvor mye du kan gi, sier Gunnufsen til Dagbladet.

Følg Dagbladet.no på festival!

Hva mener du? Blir det inflasjon i store artister dersom alle de små festivalene får dem?

SPILTE PÅ HELL: Snoop Dogg.
TIL BADEROCK: Katie Melua.
TIL CANAL STREET OG VIKA: Lauryn Hill, her avbildet under Moldejazz 2005.