Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Støre varsler mer tåke

Han er ingen visjonær statsmann som overgår alle.

MISLEDER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet fører en klimapolitikk som er helt Frp, skriver artikkelforfatteren.
MISLEDER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet fører en klimapolitikk som er helt Frp, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Arbeiderpartiets klimapolitikk kan Norge bli såkalt «100 % karbonnøytralt» i morgen formiddag. Det er bare å kjøpe klimakvoter for omtrent like mye som det kostet å gruslegge slottsplassen. Betyr det da noe som helst når Jonas Gahr Støre lover et «100 % karbonnøytralt» Norge i 2030?

Tidligere denne måneden forsøker Støre å svare på dette i Dagbladet. Kronikkens totalt misvisende overskrift er «100 % kutt i 2030». Overskriften gir inntrykk av at den visjonære statsmann Støre overgår alle med en plan for å fjerne norske klimagassutslipp på 15 år. Dessverre er overskriften bare en fortsettelse av Arbeiderpartiets tradisjon for 100 % tåkelegging av klimapolitikken. Partiet har i virkeligheten ikke den fjerneste anelse om hvor høye utslipp de vil ha fra norsk territorium i 2030.

Å kjøpe seg fri for utslippskutt på kunne fungert hvis klimakvotemarkedet var perfekt og alle u-land hadde komplette klimaregnskap. Det er isolert sett fint om Norge finansierer klimatiltak som for eksempel bygging av vindkraftverk i u-land, men hvis det samme u-landet bygger kullkraftverk for pengene de sparer er det høyst uklart om Norge har redusert utslippene. En FN-kvote koster nå under 1,50 kroner. For 70 - 80 millioner, omtrent hva det kostet å gruslegge slottsplassen kan Norge dermed bli såkalt «100 % karbonnøytralt» i morgen. Men det vil hjelpe klimaet lite.

Utfordringen til Støre er nå: Legg fram et forpliktende mål på hvor mange tonn klimagasser Norge skal slippe ut i 2020 og 2030. Jobb sammen med De Grønne for at klimaloven det nå er flertall for, skal gi

- en konkret nedtrappingsplan for framtidige utslipp,

- konkrete utslippsmål for oljesektoren, samferdselssektoren og øvrige sektorer

- satsing på nullutslippsteknologi i alle viktige sektorer

- og en årlig rapportering til Stortinget om status for klimatiltak.

De Grønne mener det er god klimapolitikk og god næringspolitikk å gjøre det meste av klimajobben på hjemmebane. Over halvparten av utslippene må kuttes innen 2030. Vi trenger tøffe, teknologidrivende krav til alt næringsliv. Vi må sette av mer risikokapital til grønn næringsutvikling. Og må fase ut oljevirksomheten over 20 år.

I dag fører Arbeiderpartiet en klimapolitikk som stort sett er identisk med Fremskrittspartiets. Mer oljevirksomhet i Arktis, ja til tjæresand, milliardsubsidier til kulldrift på Svalbard, flere motorveier. Støre har en heftig jobb på gjøre hvis han vil bli karbonnøytral på 15 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!