<strong>Duell:</strong> Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i duell om lærere. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Duell: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i duell om lærere. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Den siste partilederdebatten:

Støre viste endelig styrke

Jonas Gahr Støre dominerte, Erna Solberg snublet, og Siv Jensen storkoste seg i angrepsposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi i pressen er, i all beskjedenhet, ganske flinke til å bygge opp spenning og dramatikk rundt norsk politikk. Vårt krydder trengs iblant, men ikke i et valgår.

Og ikke i kveld.

Fredagens partilederdebatt på NRK var valgkampens tredje og siste, og dermed også politikernes siste sjanse til å krype ut av TV-ruta med overbevisende argumenter og forlokkende løfter.

En god innsats i kveld kunne være seks-sju avgjørende minutter, der partiprogrammet sneik seg inn folks stuer og tok bolig i deres hjerter og hjerner. De fikk også muligheten til å si sitt. Sammenlignet med debatten tidligere denne uka ble kveldens debatt en ryddig, ordnet og grundig debatt. Underholdningsverdien sank kanskje noen hakk, men NRK leverer det de skal: God folkeopplysning.

Interessen for politikk er aldri så stor som i den siste uka før valget. Kveldens debatt kan fort ha vært make or break for flere av debattantene, og særlig Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre som gjorde en god debatt. For Rødt og KrF var der verre. Bjørnar Moxnes og Kjell-Ingolf Ropstad går trolig slukøret hjem, vel vitende om at siste sjanse til å trekke velgere ble forspilt.

Under finner du vår dom over kveldens debattanter. Mandag kommer den som teller.

Erna Solberg, Høyre

Har gode svar på Trygve Slagsvold Vedums utfordring om kommunesammenslåinger. Peker på mangler på kvalifisert arbeidskraft i små kommuner, og små fagmiljøer. Kontrer en av Vedums lange, følelsesladde angrep med replikken: «Du er mannen for rådhus og rådmenn, ikke gode tjenester for folk.»

Erna kan sannsynligvis snakke om næringspolitikk i distriktene i timesvis, og har gode poenger om skattepolitikk, forskning- og utvikling og samferdselsinvesteringer. Viktige elementer.

Men hun blir litt fjern og belærende, slik hun kan ha en tendens til fordi hun har så mye av detaljkunnskapen klar på rams. Er litt svak på konkrete eksempler, som kan hente ned argumentene og forklare dem tydeligere for seerne. Litt av det samme problemet oppstår når hun er i duell med Støre om skole og lærere. De to er jevnbyrdige debattanter og har tilnærmet lik politikk, men Støre har bedre eksempler og sterkere engasjement.

Solberg gjør en god opptreden, men var litt tam i kveld.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

Melder seg på debatten om fødetilbud på en god måte. Støre er den som står nærmest statsministeren i politikk når det gjelder fødetilbud, men klarer likevel å formulere gode, forståelige og selvstendige poenger om følgetjenester og finansiering av sykehusene. Utfordrer sin rødgrønne parhest Vedum på at finansiering av Ullevål Sykehus vil trekke ressurser fra kommunene, og sier: på dette feltet er du ikke distriktenes mann. Modig, og vellykket.

Støre går løs på næringsdebatten om distriktene med effektive sveip, hvor han lykkes med å kombinere to ting: å påpeke at det går godt på mange måter på grunn av naturressursene, men at det mangler foredling av dem her til lands. Erna Solberg kvitterer godt, det samme gjør Trine Skei Grande som lurer på hvorfor Støre tør å nevne treindustrien, hvor det har kommet nyetableringer. Støre kommer seg likevel helskinnet unna.

Blir anklaget for å sy puter under armene på innvandrere som skal integreres. Kontrer godt med egen vei til god integrering: Det begynner i barnehagen, fortsetter i skolen og ender i arbeidslivet. «Stille opp og stille krav.»

Snur Solbergs angrep til å handle om lærermangel og andelen ufaglærte i skolen. Klarer å møte en detaljrik og dreven statsminister med både gjenkjennelig retorikk og konkret politikk.

Sterk i både duellene om både integrering og lærere. To på rappen som viser at Støre faktisk har et betydelig format som debattant. Hans klart sterkeste partilederdebatt i år. Overbevisende.

Trine Skei Grande, Venstre

Kommer Solberg til unnsetning i beredskapsdebatten. Løfter fram kvalitet i tjenestene som viktigst, men får ikke skikkelig fotfeste. Må svare for regionreformen, og det programleder kaller «det uønskede barnet Viken.»

Den potensielle trusselen om å danse med Panda hvis du avbryter, fungerer noen ganger godt. Dermed får Trine Skei Grande fullført et godt, prinsipielt poeng om den utskjelte regionreformen, som Vedum forsøkte å avbryte: Noen ganger er det nødvendig å ha politikere som tør å gjennomføre reformer som er upopulære når det står på, men som gjør samfunnet bedre på sikt. Venstre-politikere blir aldri så glade og engasjerte som når de får forklare hvorfor de gjennomfører sine upopulære, men fornuftige tiltak. Et slags høydepunkt, som trolig treffer godt hos en del velgere.

Smeller til med en glimrende replikk til Trygve Slagsvold Vedum: «Du har et kontinuerlig ordførerperspektiv på livet!»

Audun Lysbakken, SV

Serverer et effektivt argument om at opplevd utrygghet er like viktig som gode statistikker når det gjelder fødetilbud, og peker på hvorfor lengre reisevei bidrar til dette. Kjapp og konsis. Går til angrep på foretaksmodellen til sykehusene, og markerer dermed avstand til også Arbeiderpartiet. Sannsynligvis effektivt overfor hans velgergrupper.

Lysbakken får fordelen av å fronte debatten om profitt i velferden. Moxnes sto antakelig misunnelig og så på. Med god grunn. For selv om Lysbakken er dyktig på dette området, har Moxnes vist seg enda mer slagkraftig i debatter om dette tidligere.

Spiller godt på lag med Støre i debatten om fritt skolevalg. Belyser ordningens mest urettferdige utslag. Løfter samtalen fra å være en debatt om den enkeltes innsats, til treffende systemkritikk. Gjenkjennelig SV-politikk som trolig klinger godt i dammen Lysbakken fisker velgere i.

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet de grønne

For mange velgere som tenker på MDG som et ensaksparti, er det viktig at Bastholm viser oversikt og engasjement på andre politikkområder. Det lykkes hun godt med når hun kaster seg inn i debatten om nedleggelsen av høyskolen på Nesna. Samtidig får hun markert distriktspolitikk, som er en mulig hemsko for et parti med veldig sterk urban profil.

Serverer en god argumentasjonsrekke om hvorfor fritt skolevalg må være valgfritt for fylkeskommunene, ettersom ulike fylker har ulike behov. Minner igjen seerne på at partiet forstår og bryr seg om mer enn Oslo. Blir likevel litt borte i debatten.

En hel sending uten klima som hovedtema ble krevende. Skinner likevel i duell med Erna Solberg om matjord.

Siv Jensen, Fremskrittspartiet

Fikk en treg start, etter et innlegg hvor hun høres ut som en regjeringsbyråkrat. Går likevel raskt, og vellykket, i strupen på Vedums rulleblad for sentralisering. «Du har kommet på dette nå, som du ikke sitter med ansvaret. Da sentraliserte du med begge henda!» Vedum blir svar skyldig, der Jensen forsvarer og forklarer hvordan de har forsøkt å løse det som er krevende dilemmaer i helsepolitikken.

Debatten om velferdsprofitt er vanskelig for Frp, og her er Siv Jensen veldig god. Legger til side den tekniske og økonomiske forklaringen, og går løs på poenget om at de rødgrønne fikk på plass barnehageforlik med private på lag. Disse «stikker de nå kniven i ryggen på», ifølge Jensen. Harde tak, men sannsynligvis den eneste måten å forsvare Frp’s posisjon på dette politikkområdet – som selv hennes egne velgere er skeptiske til.

Innvandringsdebatt mot Arbeiderpartiet er en slags showdown for Siv Jensen. Forsøker å trenge Støre opp i et hjørne, men lykkes ikke. Får markert seg godt, men vipper ikke Støre av pinnen. Han får lirket inn at begge partiet vil ha like mange kvoteflyktninger, og da kommer de nervøse rykningene i ansiktet til Jensen. God avslutningsappell.

Kjell Ingolf Ropstad, Kristelig Folkeparti

Smetter inn fritidskort-poeng i debatten om fødetilbud! I alle dager. Det er i ferd med å bli en parodi at Ropstad svarer med irrelevante familiepolitikk-poenger i debattene, og innfrir også i dag.

Liker å melde seg på som en forsiktig og forsonlig forsvarer av regjeringens politikk. Gjør det flere ganger i kveld, og det blir ganske forutsigbart. Det eneste selvstendige poenget han kommer med, er når han penser over til familiepolitikk. Som han gjør nok en gang i debatten om… høyskoler. Er dette en strategi? Rar strategi, i så fall.

Avslutter en serie med overraskende dårlige opptredener i partilederdebattene.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Får åpne debatten med sitt favoritt-tema: kommunesammenslåing. Han får utfordre statsministeren på om hun er enig med kommunalminister Monica Mæland i at halvparten av landets kommuner er så små at de bør slås sammen. Statsministeren svarer godt med poenger om kvalitet og større behov for samordning når det blir flere eldre, men Trygve kontrer godt tilbake. Begge to kom godt ut av den innledende runden.

Seinere i debatten påpeker Solberg at Vedum ikke har mange svar på utfordringene en ansvarlig regjering må finne løsninger på. Støre påpeker at Vedum og Sp heller ikke bevilger penger nok til politikken han selv ønsker å føre. Vedums gjentakelser om at folk vil ha «trygghet, nærhet og beredskap» er vel og bra, men han mangler svar når han presses på hvordan. Blir avkledd når virkelighetsbeskrivelsen blir utfordret.

Lykkes likevel med å bli midtpunktet i debatten, og har en klar og tydelig avslutningsappell som treffer distriktsbølgen perfekt.

Bjørnar Moxnes, Rødt

Rødt-lederen har stilt seg tydelig bak bunadsgeriljaen, og får åpne denne delen av debatten i kveld. Spiller rollen som outsider med rent -styrings-rulleblad. Angriper både regjeringspartiene og de rødgrønne på sentraliseringen og nedleggelsen av fødetilbud landet over. Setter premissene for debatten. Får konkurranse av både SV og Ap, men kommer ut av vekslingen som en troverdig representant for en annen modell for fødetilbudet.

Kom godt i gang, men ramlet av underveis. Ble voldsomt applaudert inn av det unge publikumet på Studentersamfundet, men gjorde seg ikke fortjent den vamre velkomsten utover debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer