Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Storebrand: Feil om innskuddspensjon

Fagforeningene bør heller diskutere løsninger for å gjøre innskuddsbaserte ordninger best mulig.

PENSJONSØKONOM Knut Dyre Haug i Storebrand forsvarer innskuddsbasert pensjon. Ytelsespensjon tilhører fortida, mener han. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
PENSJONSØKONOM Knut Dyre Haug i Storebrand forsvarer innskuddsbasert pensjon. Ytelsespensjon tilhører fortida, mener han. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Meninger

Urettferdig, usikker og utilstrekkelig - skal man tro fagforeningene står det virkelig dårlig til med pensjon i privat sektor. Virkeligheten er heldigvis en helt annen.

Mange fagforbund mener mye om pensjon. Det er bra og helt naturlig. Noen kjemper også for å beholde dagens ordning i offentlig sektor. Debatten er interessant - og den hadde vært enklere å forholde seg til hvis partene sluttet å spre uriktigheter.

Sist ute er Erik Orskaug fra Unio i Dagbladet 12. desember. Her kan man lese at ansatte «tvinges eller lokkes over i ny pensjonsordning på falske premisser.»

Orskaug hevder at ytelsen i innskuddspensjon «er opphørende og slutter ved 77 år». Det er feil. Det som er riktig, er at dette bestemmer den ansatte selv. I dag er det få som ber om utbetaling i mer enn ti år, siden innskuddspensjon er et relativt ferskt produkt og folk får en relativt liten del av sin pensjon herfra. Etter hvert som årene går, vil flere velge lengre utbetaling - gjerne livsvarig.

Orskaug hevder også at innskuddspensjon er diskriminerende fordi bedriftene sparer like mye for kvinner og menn, selv om kvinner lever lenger. Reglene åpner for differensiert innbetaling for å kompensere for dette. Jeg oppfordrer bedriftene til å benytte denne muligheten. Det burde fagforeningene også gjøre.

Ofte møter vi påstander om avkastningen i innskuddspensjon - enten at man risikerer å tape penger eller at leverandørene oppgir for høy forventet avkastning. Storebrand har tilbudt innskuddspensjon siden 2004, og har omfattende historikk å vise til. Siden 2004 har den vanligste spareprofilen med 50 prosent aksjer gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 6,8 prosent for innskuddskundene - og det i en krevende periode i finansmarkedet.

Å forvente at bedriftene skal akseptere en stadig økende pensjonsregning uten at de ansatte får en bedre pensjon - slik situasjonen er for ytelsespensjon i dag - er verken realistisk eller bærekraftig.

Pensjonsreformen ga oss en innskuddsbasert folketrygd. Privat sektor er nesten ferdig med sin tilpasning til dette. Fagforeningene bør heller diskutere løsninger for å gjøre innskuddsbaserte ordninger best mulig, blant annet gjennom gode sparesatser og god informasjon. Ytelsespensjon tilhører fortiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media