NY OVERVÅKINGSSKANDALE: Reuters har avslørt at Yahoo har drevet masseovervåking av eposter på vegne av USAs etterretning. Foto: NTB Scanpix
NY OVERVÅKINGSSKANDALE: Reuters har avslørt at Yahoo har drevet masseovervåking av eposter på vegne av USAs etterretning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Storebror gir seg ikke

Og Yahoo logrer villig for overvåkerne. Igjen.

Kommentar

Etter Edward Snowdens avsløringer av NSAs massive overvåkingsprogram, har forbrukerne måttet stole på at leverandører av internett- og telefontjenester setter foten ned for nye framstøt fra amerikanske etterretningsmyndigheter. Slike illusjoner er det ingen grunn til å holde seg meg, skal vi tro de siste avsløringene av IT-selskapet Yahoos virksomhet.

Det var Reuters som presenterte lekkasjene om Yahoos overvåkingsprogram tirsdag denne uka. Tre tidligere ansatte i Yahoo har opplyst at selskapet, på oppdrag fra enten NSA eller FBI, har utviklet et hemmelig program som skanner absolutt alle innkommende eposter i sanntid. Det dreier seg om hundrevis av millioner av eposter. Fra tidligere avsløringer vet man at myndighetene har hatt tilgang på lagrede eposter og et visst antall brukerkontoer. Nå skal det være snakk om all eposttrafikk fortløpende.

Reuters har ikke vært i stand til å finne ut hvilke søkekriterier Yahoo har jaktet etter. Det kan dreie seg om et bestemt ord eller begrep i en melding eller et vedlegg, mener kildene. Det er heller ikke kjent hva Yahoo har viderebrakt til myndighetene. Selskapets eneste kommentar i saken er at «Yahoo er et lovlydig selskap og følger USAs lover».

Det skal har kommet et «direktiv» fra amerikanske myndigheter om å bidra til denne typen masseovervåking. Da Yahoo sa seg villig til å gjennomføre pålegget, skal en av selskapets sikkerhetssjefer ha sagt opp jobben og gått til en stilling i Facebook. Dette skal ha skjedd i juni i fjor.

Det er foreløpig ikke kjent om andre IT-selskaper har fulgt myndighetenes «direktiv». Nettstedet theintercept.com, der Glenn Greenwald er en av redaktørene, har stilt spørsmål til Microsoft, Twitter, Google, Facebook og Apple om de har mottatt liknende henvendelser. De svarer benektende og at de ville ha gått rettens vei for bestride lovligheten av slike pålegg.

Men er det grunn til å tro at Yahoo er det eneste råtne egget i kurven?

Det er i alle fall ingen grunn til å betvile at Yahoo er i stand til å inngå pakt med djevelen. Yahoo har gjort det før. For noen år siden måtte Yahoo inngå forlik med familiene til to kinesere, journalisten Shi Tao og ingeniøren Wang Xiaoming, som var dømt til ti års fengsel i to separate saker for å ha sendt eposter med «statsfiendtlig» innhold. Yahoo innrømmet å ha overlevert adressene deres til de kinesiske myndighetene. Men selskapet benektet samtidig å ha gjort noe ulovlig. Tvert imot, man hadde bare rettet seg etter lokale pålegg.

Den gangen ble Yahoo innkalt til høring i den amerikanske Kongressen og måtte tåle kraftig kritikk for å ha samarbeidet med et undertrykkende regime.

Å samarbeide med hjemlige overvåkere er jo noe helt annet.