Storebror ser deg

Målet er å holde ut i 100 dager med mikrofon på magen og kamera på badet. «Storebror ser deg» er Spanias nye favoritt-tv.

De var ti. Først ble den ene, en høy, vakker, falsk spansk blondine avslørt som prostituert. «Helt tilfeldig og veldig uheldig», mente spansk Tele5 og plantet en ny, vakker, ekte brunette i hennes sted. Dessverre hadde også hun vært innom verdens eldste yrke. «Katastrofe», skrek forståsegpåerne. «Personlige problemer», sa den prostituerte, og forlot kåken med bøyd hode.

  • «Big Brother», eller «Gran Hermano», har inntatt Spania. Ukentlig følger mer enn ti millioner spanske tv-seere 10 deltakere komme og gå i en leilighet utenfor Madrid. Målet er 100 dager. Etter fire uker var det tre par. De er ute. I dag er det en uke siden jeg forlot Spania. Jeg savner dem allerede. Ania (29), spanjolenes svar på Robinson-Mette, skal bli skuespiller. Derfor har hun silikon i behåen og under leppestiften. Teite Iñigo (23) er på tuppa etter Ania, mens resten av huset har stemplet henne «luremus» for åpent kamera.
  • «Big Brother», oppkalt etter Stalin-figuren i George Orwells «1984», ble født i Nederland. Svenskene står i startgropa. Her hjemme sitter TVNorge på rettighetene, men sliter med å skaffe produsenter. - Et sted går grensa, mener produksjonsselskapene. Det mener mange spanjoler også. Tele5 er en av Spanias største kommersielle tv-kanaler, og håver inn millioner på serien. Deltakerne er blitt rikskjendiser. Magasinet kommer en gang i uka, boka står i bokhandelen. Kritikerne er nådeløse, og avistitlene skriker «skuespill», «bløff» og «full regi». Tele5 hevder å ha valgt deltakerne blant 7000 påmeldte.
  • At 90 prosent av deltakerne drømmer om å bli oppdaget, sier jeg ingenting på. Det ligger i dagen. At to horer har vært innom, finner jeg litt merkelig. At neste kvinne inn er gift, er helt forståelig. Men når seriens kjekkas, Ismael (25), får vite at faren er tiltalt for narkotikasmugling, da skurrer ordet dokumentar i mine ører. Jeg klarer ikke hisse meg opp over at 10 mennesker må leve med mik på magen og kamera på badet i 100 dager, det har de selv valgt. Det forbauser meg ikke om storebror kan se også Ola nordmann i 2001. Litt mer i tvil er jeg om spanjolenes siste stunt: 100 dager om bord i en buss. Jeg håper det er dass der. Hvis det ikke er på tide å ta skrittet fra ekstrem-tv til ekskrement-tv?