Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Storebror» ser hva du leser

Bibliotekarer over hele verden hever hviskestemmene til sinte rop. De gjør opprør mot terrorlover som jakter på «mistenkelige» lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TENK DEG AT

overvåkingspolitiet kan gå inn på ditt nærbibliotek og kreve en oversikt over alle bøkene du har lånt og lest. At de kan få innsyn i dine bevegelser på offentlige PC-er. At bokhandlerne må oppgi lister over hva du har kjøpt. At myndighetene kan anholde deg hvis du leser «mistenkelig» litteratur. Det som høres ut som et skrekkscenario fra strengt sensurerte totalitære samfunn, er virkeligheten i USA etter 11. september. «Storebror» vet hva du har på nattbordet.

KORT TID ETTER

terrorangrepene 11. september 2001 vedtok den amerikanske Kongressen et omfattende lovverk under navnet The Patriot Act. Seksjon 215 av loven gir FBI og CIA rett til å undersøke bibliotekenes utlånslister og datamaskiner, samt bokhandlernes salgslister. Ransakelsene kan skje uten at det er bevis for eller skjellig mistanke om kriminelle handlinger. Loven forbyr også bibliotekene og bokhandlerne å gjøre brukerne oppmerksomme på eventuell etterforskning. Bakgrunnen for seksjon 215 er at det under etterforskningen av terrorangrepene kom fram at flere av flykaprerne hadde brukt Internett på offentlige amerikanske biblioteker. Føderale myndigheter mente derfor det kunne ligge mye informasjon om terrorister på bibliotekene.

DE KONTROVERSIELLE

bestemmelsene har sprengt myten om den stillferdige, tassende og hviskende bibliotekaren. International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) vedtok på årskonferansen i Berlin forrige uke en resolusjon som fordømmer patriotloven og liknende terrorlover.

Etter patriotlovens inntog har den amerikanske nasjonale bibliotekarorganisasjonen American Library Association (ALA) med sine 64000 medlemmer blitt ei sterk og opprørsk pressgruppe i amerikansk politikk.

- På sentrale samfunnsområder som utdanning, tilgang på informasjon, lesekampanjer og kampen for ytrings- og informasjonsfrihet er ALA helt klart en viktig pressgruppe, sier Frode Bakken, leder for Norsk Bibliotekforening og medlem i IFLAs komité for ytrings- og informasjonsfrihet.

- Denne typen informasjon kan meget lett misbrukes. Myndighetene må selvsagt i spesielle tilfeller få adgang, men da mener vi at en domstol må vurdere behovet opp mot andre samfunnshensyn som personvern, sier han.

The Patriot Act:

«The Patriot Act» er et sett av unntakslover som fratar terrormistenkte de grunnlovsbestemte rettighetene som ellers beskytter alle amerikanere mot overgrep fra staten.

Patriotloven ble banket gjennom uten offentlige høringer og ble signert av president George W. Bush 26. oktober 2001.

Lovens seksjon 215 gir FBI og CIA lov til å overvåke bibliotekenes utlånslister og bokhandlernes salgslister på jakt etter terrorister som leser «mistenkelig litteratur». Det er ifølge loven forbudt å informere leserne om at de kontrolleres.

ETTER TERRORANGREPENE

og i forbindelse med «krigen mot terror» økte etterspørselen etter bøker om terrorisme, islam, Midtøsten, amerikansk utenrikspolitikk og propaganda både her hjemme og i USA. Folk ønsket å vite mer om bakgrunnen for de dramatiske hendelsene, men ytringsfrihetsorganisasjoner frykter at patriotloven vil skremme leserne og forskerne fra å lese kritisk litteratur. Da den radikale toppsjefen i ALA, Maurice Freedman, var på norgesbesøk i mai, uttrykte han bekymring over loven.

- De negative bivirkningene av dette er alvorlige. Vi har allerede kommet så langt at forskere ikke våger låne litteratur om «ømtålige» tema som terrorisme og biologiske våpen, sier president Freedman til fagbladet Bok og Bibliotek.

Amerikanske forlag, bokhandlere, biblioteker og journalistorganisasjoner mener at retten til å kritisere myndighetene og lese skriftlig materiale uten offentlig kontroll er truet.

SIDEN

bibliotekarer og bokhandlere ikke har lov til å oppgi om brukerne blir overvåket, er det vanskelig å si nøyaktig hvor mange ganger FBI og CIA har brukt The Patriot Act. Ifølge FBI har de besøkt biblioteker 50 ganger det siste året. I en undersøkelse gjort av Universitetet i Illinois svarte 545 av 906 spurte at de hadde hatt besøk av føderale myndigheter i året etter 11. september.

- Det er problematisk at det skal legges lokk på denne aktiviteten, som etter hvert kan få et meget stort omfang. Stikkprøver fra USA viser at opp mot 25 prosent av bibliotekene allerede har hatt besøk av politiet og måttet utlevere materiale, sier Bakken.

DET AMERIKANSKE

justisdepartementet mener bibliotekarene overreagerer:

- Jeg tror dette er en fundamental misforståelse og ubegrunnet hysteri, sier assisterende justisminister Viet Dinh til The New York Times.

I noen deler av California er det innført lokale lover som begrenser myndighetenes innsynsrett, men i juli stemte Kongressen ned den uavhengige representanten Bernie Sanders forslag om å fjerne biblioteker og bokhandler fra loven. ALA jobber intenst for å endre loven. Amerikanske studenter har ved flere anledninger åpent demonstrert mot loven, mens bibliotekarene har måttet være oppfinnsomme i sin kamp: noen har laget private områder til brukerne, noen sletter låneinformasjonen hver dag.

FORFATTER OG FILMSKAPER

Michael Moores suksessbok «Stupid White Men» ble reddet av en gjeng standhaftige bibliotekarer. Etter 11. september våget ikke forlaget Harper Collins gi ut «Stupid White Men» i sin opprinnelige form og ba Moore skrive en snillere versjon av boka.

De 50000 allerede ferdigtrykte bøkene ble holdt gissel på et lager for å presse Moore til moderasjon. Men under et foredrag der Moore leste fra et av de uønskede kapitlene, satt en kvinnelig bibliotekar fra New Jersey i salen. En stund seinere fikk Moore telefon fra forlaget.

- HVA SA DU TIL BIBLIOTEKARENE? skrek stemmen i den andre enden. Harper Collins hadde fått tusenvis av hat-mail fra bibliotekarer, og bibliotekarene hadde varslet mediene og offentliggjort historien på nettet.

På grunn av aksjonen ble forlagets sensurforsøk offentlig, og de måtte til slutt gi etter for presset og publisere boka i originalform. «Stupid White Men» ble en internasjonal bestselger.

HENDELSENE FIKK MOORE

til å skrive følgende om bibliotekarer i introduksjonen til boka: «Selvfølgelig burde det ikke kommet som en overraskelse at bibliotekarene ledet kampen. Folk flest ser på dem som forsiktige og stille personer som sier HYSSSSSJ. Nå er jeg overbevist om at «SSSS» er lyden av varm damp som siver ut av ørene på dem mens de planlegger revolusjon.»

OVERVÅKES: President George W. Bush signerte The Patriot Act 26. oktober 2001. Loven gir FBI og CIA rett til å saumfare biblioteker og bokhandlere på jakt etter «mistenkelige lesere». Her er Bush fotografert sammen med skolebarn på Det britiske museum i juli 2001.