KOMMENTARER

MASSEOVERVÅKING

Storebror truer retten til privatliv

Han er en kikker. Ser alt. Hver minste fregne på alles nese.

GATEPROTEST: Den kjente graffitikunstneren Banksy laget denne veggen ved siden av et CCTV-kamera i London i 2008. Etter at en ny lov (RIPA) ble innført, har London like stor tetthet av overvåkingskameraer som enkelte kinesiske storbyer.
GATEPROTEST: Den kjente graffitikunstneren Banksy laget denne veggen ved siden av et CCTV-kamera i London i 2008. Etter at en ny lov (RIPA) ble innført, har London like stor tetthet av overvåkingskameraer som enkelte kinesiske storbyer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

–Vi trenger internasjonale traktater, på linje med forbudene mot kjemiske våpen eller landminer. Verdenssamfunnet må gripe inn i overvåkingen.

Det er direktør i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, som slår alarm mot den tiltagende overvåkingen over hele verden. Han mener at den nåværende utviklingen har potensial til å figurere i de mest skremmende sci-fi-filmer. Kan politikerne holde tritt?

Utgangspunktet er en Agenda-debatt om masseovervåking i anledning Oslo Freedom Forums 10. samling i Oslo akkurat nå. Brudd på menneskerettigheter og livet i diktaturer er som alltid temaet. Halve verdens befolkning lever i diktaturer; friheten har vært på tilbakegang de siste 12 åra. Der Putins Russland kan defineres som en øyeblikkelig trussel, mener OFF-forsamlingen at Kina må sees som en langsiktig, strategisk trussel.

Det er som kjent Kina som er kommet lengst i de orwellske bestrebelsene på å kontrollere alle borgere til alle tider. Menneskerettsaktivisten Shirry Heung fra Hongkong forteller om økt selvsensur, folk er redde for at noe skal skje med mulighetene deres i arbeidslivet dersom de uttaler seg negativt. Hvis du ikke holder munn, risikerer du å bli vraket som lånekunde og nektes plass på tog og fly. Dagens 176 millioner overvåkingskameraer skal bli til 400 millioner innen 20120.

Buzzfeeds Kina-korrespondent og teknologiekspert Megha Rajagopalan har studert Kinas innsamling av «big data» og bruken av informasjonen. Det finnes for øyeblikket 12 forskjellige programmer for såkalt «sosialt kredittsystem» i Kina under utprøving. Et felles nasjonalt system skal innføres i 2020. Her deles folk inn i to standarder. Alles DNA og medisinske historie kartlegges. For den vanlige borger kan det være en sikkerhet at skoler og matbutikker overvåkes.

I standard to er det etniske minoriteter og dissidenter som er målskiver. Hvis du blir tatt i et ansiktsgjenkjennelsesprogram, har du ingen garanti for å få en forsvarlig rettergang. I Kina blir mellom 99,7 og 99,9 prosent av alle mistenkte funnet skyldig. Cybersikkerhetsloven som ble innført i Kina i fjor, gjelder ikke for alle.

Eksotisk og fjernt for innbyggere i demokratiske land? Systemet er nærmere enn man tror, ifølge Datatilsynets Catharina Nes. Samme tankegang finnes allerede i Danmark, der myndighetene kartlegger alle med psykiske problemer. Profileringen skal avdekke om familier ikke har omsorgevne, skal avverge potensiell barnemishandling osv. Hensiktene er kanskje gode, men konsekvensene kan bli uoverskuelige.

–Her må vi ikke miste våre kjerneverdier. Det handler også om individuelt ansvar. Barn skal ikke bare ha mat; de må også oppdras til livet på sosiale medier, advarer Torgeir Waterhouse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer