Storebrors død utløste filmidé

For drøye to år siden ble Hans Christian Ostrø bortført og drept i Kashmir. Nå har søsteren Anette (27) laget dokumentarfilm om foreldre som mister et barn. Blant de medvirkende er hennes egen mor og far.

Mandag vises hennes sterke debut som filmskaper på NRK. Anette Ostrø har gitt dokumentaren tittelen «Den uendelige sorgen».

- Fordi vi mistet Hans Christian har jeg vært bevisst på hva jeg ville formidle gjennom filmen. Den har preget meg, og det var sterke møter med foreldrene i filmen. Så mye smerte ligger bak deres historier. Deres evne til å fortelle gjør meg ydmyk. Mitt motiv med å lage filmen er et ønske om større åpenhet rundt død og sorg, sier Anette til Dagbladet.

Henrettet

Knapt noen vet bedre enn Anette Ostrø og hennes foreldre, Marit Hesby og Hans Gustav Ostrø, hvordan det er å bli rammet av smerte. Plutselig og altoverskyggende. 13 august ble deres bror og sønn funnet halshogd i Kashmir. 8. juli hadde han blitt bortført av den muslimske geriljagruppa Al-Faran. Etter 37 dager som gissel ble han henrettet ved foten av de mektige Himalaya-fjellene.

- Det å miste noen som står en nær, men særlig det å bli frarøvet sitt barn, tror jeg er den største smerten. Det er den uendelige sorgen. Jeg håper filmen kan hjelpe andre i en sorgsituasjon, sier Anette Ostrø.

Faren Hans Gustav sier dette om filmens budskap:

- I filmen viser foreldre som har opplevd noe så grusomt som å miste et barn, at de kan snakke om det og at livet, uansett hvor tungt det er, går videre. Det å sette ord på sorgen er livsviktig, sier Hans Gustav Ostrø til Dagbladet.

Vakkert

Dokumentarfilmen er ledd i Anettes prosjektlederutdanning i Umeå, Sverige, hvor hun har bodd de to siste årene.

Noen av hennes egne erfaringer etter Hans Christians død har formet filmen.

- Jeg følte at media kom for tett på i sorgen. Derfor ble det viktig for meg som regissør å ikke avkle, men bare formidle foreldrenes historier på en mest mulig sannferdig måte og på deres premisser, sier Anette.

Og nettopp ekthet og respekt for intervjuobjektene bærer den lavmælte filmen preg av. Vakker musikk og natur er ramme rundt foreldrenes historier om sorg og savn.

De medvirkende har alle mistet et barn - men på helt forskjellige måter. En alenemors 13 år gamle datter ble drept i en bilulykke, tidligere ble hun frarøvet sønnen i krybbedød. Et ungt par mistet sin ett år gamle datter som led av en sjelden sykdom. Og foreldrene til Hans Christian Ostrø forteller om tida etter drapet på sønnen.

- Foreldrene har noen fellestrekk. Ingen av dem bærer på bitterhet, de er blitt mer ydmyke som mennesker og smerten har gjort at de er mer selektive med sine livsvalg, sier Anette Ostrø.

SORG: Broren Hans Christian ble drept i Kashmir for to år siden. I morgen debuterer søsteren Anette med en dokumentarfilm om død og sorg på NRK 1.
Anette Ostrø