Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Storeksport av norske artister

Aldri før har så mange norske artister stått i startgropa til en internasjonal karriere. 1998 kan bli året det løsner for norsk musikkliv i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sverige har satt Skandinavia på kartet når det gjelder popmusikk. Nå kommer Norge, sier Yngve Næss. Han er eksportansvarlig i Polygram, det norske selskapet som er mest hissig på å selge norske artister i utlandet. Selskapet har hele fem norske navn de vil gi verden i løpet av 1998. Men også gjennom andre kanaler er Norge i ferd med på markere seg kraftig på det globale popkartet.

Ukjent

Ukjente navn som Babel Fish og The Getaway People, kometen Espen Lind, eksotiske Deepika og den nasjonale sangfugl Sissel Kyrkjebø er bare noen av navnene som kan få internasjonalt gjennombrudd i løpet av året

- Endelig får vi gehør i utlandet. Før var ikke selskapene i utlandet interessert i å høre hva som skjedde her på berget. Nå har Polygram i USA og England bedt om å få tilsendt alle engelskspråklige norske utgivelser. Den situasjonen har vi aldri vært i nærheten av, understreker Yngve Næss. Peter Singsaas i Universal sier seg enig.

- Før ville ikke folk høre på oss når vi forsøkte å presentere norske artister i utlandet. At vi har klart å snu den trenden betyr veldig mye, sier Universal-sjefen, som i disse dager er vitne til at Espen Lind blir lansert stort over hele verden. Næss har på sin side hjulpet Secret Garden til et stjernenavn i new-age-kretser fra Toten til Tokyo.

- Secret Gardens suksess betyr enormt mye når vi kommer med andre norske artister. Sveriges mange popsuksesser har også betydning. De internasjonale selskapene tør ikke lenger å la være å følge med på hva som skjer her oppe i Skandinavia, Norge inkludert, sier Næss.

Norske talenter

Manager Tim Prior har sikret snart lanseringsklare Deepika kontrakt med Warner Music i London. Nå jobber han knallhardt for å sikre sin andre norske klient, Bel Canto, en internasjonale avtale. Han sier følgende om det som er i ferd med å skje:

- Kombinasjonen av mange store norske poptalenter og at hele musikkindustrien er i ferd med å miste sine fordommer mot artister som ikke kommer fra USA og England, gjør at det er stor grunn til optimisme på Norges vegne. Foruten Deepika og Bel Canto tror jeg også vi kan vente oss mye fra Anja Garbarek og Sissel, sier Prior.

Bra tendens

- Det er ingen norsk eksporteksplosjon ennå, men tendensen er veldig bra, mener Per Eirik Johansen i Virgin.

- Vi drar fordel av at grensene mellom forskjellige folk og kulturer forsvinner, samtidig som platebransjen her hjemme satser mer på eksport av artister enn før, sier Johansen. Han venter seg mye av Kåre & The Cavemen, eller Euroboys som de kaller seg i utlandet, i året som kommer. Artistutvikler Ole Evenrud maner likevel til realisme.

- Det er veldig positivt, det som nå skjer, men samtidig må vi beholde beina på jorda. Av ti som får kontrakt i utlandet er det trolig bare en eller to som slår igjennom, men selv det er jo veldig bra, kommenterer Evenrud, mannen bak eksportklare artister som Unni Wilhelmsen og Tuesday Girls.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!