LEDER

NATO-toppmøtet:

Støres advarsel kommer i rett tid

Forholdet til Kina og Asia seiler opp som et viktig tema i NATO. Jonas Gahr Støres advarsel mot nye militære eventyr i Asia er nødvendig.

NATO OG KINA: Jonas Gahr Støre (t.v) advarer mot militære eventyr i Asia. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NATO OG KINA: Jonas Gahr Støre (t.v) advarer mot militære eventyr i Asia. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I disse dager pågår NATOs toppmøte i London. På dagsorden står en rekke viktige saker, bl.a. forholdet til Kina og Russland, NATOs tilstedeværelse i rommet og atomnedrustning.

Møtet har betydelig innebygd spenning etter at Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju uttalte at NATO er blitt «hjernedødt». Tyrkias invasjon av grenseområdene inne i Syria og landets opprustning med russiske våpensystemer, er også kilde til bekymring. Ikke minst er det uklarhet - og derfor spenning - om hva slags forhold NATO skal ha til Kina i framtida. Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg har nylig uttalt at Kinas økonomiske vekst og opprustning representerer en ny utfordring for NATO. Det er i tråd med hva USAs president Donald Trump ønsker seg i sin konfronterende politikk overfor Kina.

På denne bakgrunn er det interessant at Ap-leder Jonas Gahr Støre - som kjent også utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen gjennom flere år - uttrykker skepsis til et norsk militært engasjement i Asia. Til Klassekampen sier Støre at «Norge skal bruke tid på å forklare allierte og partnere at vi har hendene fulle med å håndtere vår egen sikkerhet og lavspenning i våre områder».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer