Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NATO-toppmøtet:

Støres advarsel kommer i rett tid

Forholdet til Kina og Asia seiler opp som et viktig tema i NATO. Jonas Gahr Støres advarsel mot nye militære eventyr i Asia er nødvendig.

NATO OG KINA: Jonas Gahr Støre (t.v) advarer mot militære eventyr i Asia. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NATO OG KINA: Jonas Gahr Støre (t.v) advarer mot militære eventyr i Asia. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I disse dager pågår NATOs toppmøte i London. På dagsorden står en rekke viktige saker, bl.a. forholdet til Kina og Russland, NATOs tilstedeværelse i rommet og atomnedrustning.

Møtet har betydelig innebygd spenning etter at Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju uttalte at NATO er blitt «hjernedødt». Tyrkias invasjon av grenseområdene inne i Syria og landets opprustning med russiske våpensystemer, er også kilde til bekymring. Ikke minst er det uklarhet - og derfor spenning - om hva slags forhold NATO skal ha til Kina i framtida. Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg har nylig uttalt at Kinas økonomiske vekst og opprustning representerer en ny utfordring for NATO. Det er i tråd med hva USAs president Donald Trump ønsker seg i sin konfronterende politikk overfor Kina.

NATO: Det spekuleres nå i om det er Donald Trump de tre statslederne gjør narr av, under mingling i Buckingham Palace i går. Vis mer

På denne bakgrunn er det interessant at Ap-leder Jonas Gahr Støre - som kjent også utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen gjennom flere år - uttrykker skepsis til et norsk militært engasjement i Asia. Til Klassekampen sier Støre at «Norge skal bruke tid på å forklare allierte og partnere at vi har hendene fulle med å håndtere vår egen sikkerhet og lavspenning i våre områder».

Han avviser ikke at forholdet til Kina er relevant for NATO, Europa eller Norge. Konflikten mellom Kina og USA blir et av de viktige temaene fremover, og vi må forholde oss spørsmål som gjelder handel, teknologi og nye sikkerhetspolitiske utfordringer.

Jonas Gahr Støres advarsel mot militære eventyr i Asia er nødvendig og kommer til rett tid. Vår erfaring fra det årelange engasjementet i Afghanistan - der Norge ennå er tilstede med militære mannskaper - bidro verken til fred, sikkerhet for befolkningen eller politisk stabilitet. Dessverre har vår sittende regjering ingen ting lært. Det er bare noen måneder siden den ville bistå USA i presidentens høyst risikable spill mot Iran. Nå er det tilsagnet gravlagt i påfallende taushet.

Et nei til bruk av norske militære styrker i Asia innebærer ikke noe nei til NATO eller militært samarbeid med USA og våre europeiske allierte. Samtidig er det bare kort tid siden Forsvarssjefen la fram sitt militærfaglige råd til regjeringen. Rådet dokumenterte at det er behov for store investeringer og omfattende modernisering av det norske forsvaret. Det er denne oppgaven som må prioriteres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media