TABBE: Valgkampens første duell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) torsdag. Foto: NTB SCANPIX
TABBE: Valgkampens første duell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) torsdag. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Støres anekdotiske bevisbyrde

Vi inviterer Støre til å delta på bedriftsbesøk til norskeide virksomheter som opplever formuesskatten som en hemsko.

Debattinnlegg

(Dagbladet): Dagbladet refererer (7. august) til valgkampens første partilederduell ved blant annet å vise til at Jonas Gahr Støre reiser bedrifts-Norge rundt og konkluderer med at formuesskatten ikke er et problem.

I likhet med statsministeren vil også vi minne om at Støres anekdotiske bevisbyrde er basert på historier fra virksomheter med utenlandske eiere.

Disse rammes ikke av særskatten på norsk privat eierskap.

Som hovedorganisasjon for mange av landets kunnskap- og teknologibedrifter er vi jevnlig i kontakt med norskeide virksomheter som melder at formuesskatten er en utfordring for å utvikle og bevare arbeidsplasser.

Når virksomhetenes eiere må ta ut utbytte for å betale formuesskatten blir det mindre penger igjen til reinvesteringer i kompetanse og produksjonskapasitet.

Selskaper med virksomhet i Norge, men med utenlandsk eierskap, slipper imidlertid denne særskatten. Det medfører en uheldig konkurransevridning.

Den største svakheten knyttet til formuesskatten er imidlertid at den må betales uavhengig av virksomhetens likviditetsmessige situasjon.

Konkret innebærer det at eiere i bedrifter som går med underskudd risikerer å pådra seg skatteforpliktelser knyttet til investeringer som ikke lar seg omsette i kroner og øre på kort sikt.

Skattesystemets formål er todelt: Først og fremst skal det bidra til at staten får tilstrekkelige inntekter til å finansiere felles velferd.
Samtidig spiller skattesystemet en viktig rolle knyttet til omfordeling.

I møte med debatten om formuesskatten, opplever vi at Arbeiderpartiet ensidig er opptatt av skattens omfordelende effekter. Vi inviterer derfor gjerne Støre til å delta på bedriftsbesøk til norskeide virksomheter som opplever formuesskatten som en hemsko for utvikling.

Kanskje kan det bidra til bedre argumenter og styrket innsats i de kommende valgkampduellene for den fortsatt ferske partilederen?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.